Šteta u malinjacima sve vidljivija, pomoć države još uvek neizvesna

Oštećenja koja su usled padavina nastala u voćnim zasadima maline i trešnje uglavnom su mehaničke prirode, obzirom na to da su jake kiše i sneg doveli do lomljenja mladih grančica i kidanja plodova.
Nepovoljni klimatski uslovi nanele su štetu prvenstveno zasadima maline i jagode, a može očekivati i niži prinos trešnje, kao voćne vrste koja rano rađa i nešto manji rod jabuka na jugu Srbije koje nemaju protivgradnu mrežu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
Kod zasada jagode koja je u jeku berbe, nepovoljni klimatski uslovi, posebno kiše su uticale na truljenje plodova, navode u ministarstvu.
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević – Bošković rekla je juče da je sneg ugrozio oko deset odsto površina pod malinjacima i to one malinjake koji se nalaze iznad 800 metara nadmorske visine.
Kako je navela, još je rano za davanje prognoza o šteti koju je malinjacima pričinio sneg koji je pao pre nekoliko dana na području opština Čačak, Ivanjica, Nova Varoš, Požega, Arilje i Priepolje.
„Rano je za davanje bilo kakvih prognoza o visini štete, ali se nadam i verujem da je šteta manja nego što se u prvi mah činilo, a informacije sa terena idu tome u prilog“, rekla je Bogosavljević – Bošković.
Ona je ukazala da treba voditi računa da malinari ne ponove grešku od prošle godine kada su nakon štete koju je naneo grad, po, kako je rekla, nečijem lošem savetu počeli da krče svoje malinjake što je, kako se pokazalo, bilo potpuno nepotrebno.
Ministarka je rekla da je neophodno da se dobro „snimi“ situacija na terenu i da se nakon toga primene najefikasnije mere za oporavak ugroženih malinjaka kako bi se što više ublažila šteta.
Izvor: tanjug