Ivan Ljujić novi predsednik Bratstva Ljujić

Prijepolje – Ivan Ljujić iz Prijepolja novi je predsednik Udruženja „Bratstvo Ljujići“ koje danas broji više od 400 porodica razasutih širom sveta. On će na ovom mestu naslediti pokojnog Velibora Ljujića iz Beograda, pukovnika u penziji i fudbalskog sudiju, koji je premnuo početkom novembra prošle godine.

Skup Ljujića u Kosatici na Zlataru, foto: Varoške novine

Ivan Ljujić (51) je privatni preduzetnik i vlasnik konfekcije „Кonik“ sa više od 50 zaposlenih, koja se bavi proizvodnjom zaštitne odeće i uniformi visokog kvaliteta za domaće i inostrano tržište.

-Novi predsednik izabran je na onlajn sastanku Odbora bratstva, kome su prisustvovali članovi iz više gradova u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji. Кako je dogovoreno, udruženje će nastaviti sa planiranim aktivnostima, a nakon što se smiri situacija sa kovidom biće organizovano i novo druženje bratstvenika, kao i pre- kaže sekretar Odbora Radoje Ljijić iz Nove Varoši.

Udruženja „Bratstvo Ljujići“ osnovano je u maju 2002. godine, i do sada je organizovano 17 druženja u nizu kojima je prisustvovalo od 300 do 550 bratstvenika. Poslednji put Ljujići su se družili na skupu u selu Zeoke kod Guče 2019, nakon čega je tradicija privremeno prekinuta zbog pandemije korone.

„Bratstvo Ljujići“ je jedno od najaktivnijih udruženja sličnog tipa u okruženju. Udruženje je 2004. godine štampalo Monografiju sa podacima o svim rođenim Ljujićima, koji potiču od semorice braće iz Stožera kod Bijelog Polja u Crnoj Gori. Nakon monografije izdali su 14 biltena u kojima su ilustrovana sva dešavanja u familiji u tom periodu.

-Najmasovniji skup održan je 2009. u zaseoku Gobate u Bistrici, na kome je prisutvovalo 550 bratsvenika svih uzrasta. Ljujići iz Nove Varoši su inače tri puta bili domaćini, a druženja su organizovana još i u Prijepolju, Priboju, Guči, Кragujevcu i Beogradu, kao i tri puta u Crnoj Gori. Na skupove dolazi dosta omladine, što je garancija da Udruženje ima budućnost- kaže Radoje Ljujić.

Varoške novine