Iz kazana teče – džin

Nova Varoš – Užičanin Dejan Ilić u Negbini proizveo prve litre alkoholnog pića iz plodova kleke. Uradio etiketu za piće „Spirit of Zlatibor“ i planira nabavku destilatora.

Dedin kazan u Negbini, a piće strano, foto: PP Media

Iz kazana za rakiju u selu Negbina, na obroncima Murtenice, nedavno je potekao džin, alkoholno piće u čijem sastavu se nalazi kleka. Užičanin Dejan Ilić, poreklom iz ovog sela, došao je na ideju da krene sa proizvodnjom ovog pića u starom kazanu u kome je deda pekao rakiju.

-Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim džin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre džina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da džin proizvodim u većim količinama – kaže Dejan.

Prve flase pića za poklon, foto: PP Media

Prve količine pića Dejan je poklonio rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca i mnogi se zanimaju gde i kako da ga nabave. Zato je uradio etiketu proizvoda pod nazivom „Spirit of Zlatibor“, a u planu je i izrada fejsbuk i instagram stranice, naravno pod pod istim nazivom, kako bi ljubitelji ovog pića mogli da ga poruče.

-Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se „prepeče“u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – objašljava Dejan.

Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar.

Destilacija klekinih bobica

Džin (engl. gin) je alkoholno piće dobijeno destilacijom klekinih bobica i drugih biljaka, kao što su razne trave, semena, bobice i korenje. Engleski džin (najčešća podvrsta) je, prema Vikipediji, dobijen na bazi 75% kukuruza, 15% ječmenog kvasca i 10% drugih žitarica.

Džin je popularan u celom svetu i kod svih generacija. Pije se „suv“, ali se od njega prave i najbolji kokteli ( džin tonik i votka i džin, kao i neizostavan martini).

PP Media B.Ilić