Iz Sandžaka stiže apel Kavazoviću da ne podrži Zukorlića

Predstavnici Bošnjaka u Sandžaku, gradonačelnik Novog Pazara i predsednici opština Sjenica i Tutin, kao i lideri nekoliko stranaka, uputili su pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću u kojem ga mole da uoči izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća, ne dođe na skup koji organizuje Muamer Zukorlić.

U otvorenom pismu oni Kavazovića podsećaju da su Bošnjaci Bosne i Sandžaka jedan narod i da ga stoga, “u ime te bratske ljubavi” pozivaju da ne okreće glavu od Bošnjaka Sandžaka i “zuluma koji im se čini”.

“Nadamo se da znate šta se trenutno dešava u našoj regijii, da su pred nama izbori za nacionalna vijeća. Čekamo ih u atmosferi punoj tenzija, uvreda, napada, obračuna i svega onoga čega bi se svaki musliman postidio”, navodi se u pismu.

Dodaje se da sve te negativne pojave kojima se, kako navode, pokušava potpuno razoriti bošnjačka zajednica i svesti na nivo verske grupe kojom će drugi manipulisati, potiču iz jednog izvora – Muamera Zukorlića – „čovjeka koji je ostavio ahmediju zarad biznisa i politike, Islamsku zajednicu pretvorio u podružnicu svoje stranke, a časne imame i ostale uposlenike ucijenio i natjerao da budu njegovi poslušnici“.

“Kako čujemo, Vi ste ovih dana pozvani da prisustvujete jednom političkom skupu i promociji izborne liste. To naravno nije učinjeno otvoreno, nego pod izgovorom da posjećujete Islamsku zajednicu i obilježavate naš zajednički jubilej. Nadamo se, uvaženi Reise, da ste svjesni toga i velike podvale koja se krije iza poziva koji vam je upućen”, upozorava se u pismu.

Potpisnici pisma tvrde i da većina Bošnjaka Sandžaka ne želi Zukorlića u svom nacionalnom veću i svojoj Islamskoj zajednici, i da ga ne žele u svojim životima.

“Zato Vas molimo nemojte podržavati politiku koja promoviše sukobe i podjele unutar bošnjačke zajednice. Nije toga vrijedan niti jedan čovjek, ma kako se on zvao”, stoji u apelu Kavazoviću.

Reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH na kraju je upućen poziv da dođe u Sandžak, gde će ga ugostiti kako to i priliči.

Pismo su potpisali predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin, predsednik Sandžačke demokratske partije Nihad Hasanović, predsednik Predsedništva Stranke demokratske akcije Sandžaka Salih Hot, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, predsednik opštine Tutin Kenan Hot, predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić, predsednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek, predsednik Bošnjačke narodne stranke Mujo Muković, predsednik LDP-a u Novom Pazaru Esmin Vučelj i zamenik predsednika Bošnjačke demokratske zajednice Jusuf Mujezinović.
PP Media