Plejada glumaca od srede do subote stiže u Priboj

Festival „Dani Danila Lazovića“, šesti po redu, održaće se od 31 oktobra do 3. novembra ove godine pod sloganom „Poezija. Mladi. Pozorište“.

Za glumca Danila Lazovića kažu da je bio poput najiskrenijeg prijatelja i uz svakog mladog početnika, zbog čega je ovaj festival i posvećen mladima i podršci na njihovom putu.

“Nažalost, nisam imao sreću da igram sa Danilom Lazovićem ali sam ga, pripremajući festival za ovih šest godila, sasvim dobro upoznao. Pre svega preko njegove ćerke Jelene i cele porodice Lazović ali i kroz materijale koje sam nalazio o njemu i njegovom životu i radu. Ovaj festival je vrlo važna manifestacija, kako za Priboj i mlade talente tako i za kolege Danila Lazovića koji odlaze sa festivala puni utisaka, ispunjeni i srećni “, kaže direktor festivala, glumac Beogradskog dramskog pozorišta, Milorad Miki Damjanović.

Festival otvara izložba „Zavičaj Danilu“ a nakon toga će publika biti u prilici da uživa u programu „Mladi glumci Danilu u čast“ u kome će učestvovati glumci : Katarina Žutić, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanović. Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Đorđe Kreća, Suzana Lukić, Milica Janketić, Dunja Stojanović, Saša Đurašević, Mihailo Laptošević i Milorad Damjanović.

Drugog dana u Priboj stiže ansambl pozorišta Puž sa predstavom „Brankova gusarijada“ kao i glumci Beogradskog dramskog pozorišta koji će izvesti komediju „Ne igraj na Engleze“ u režiji Staše Koprivice, po tekstu Vladimira Đurđevića.

“Ovaj festival posebno je važan jer jedan mali i siromašan grad odvaja sredstva za kulturu i ne dozvoljava da se kultura zanemari. Grad slavi ime i čuva uspomenu na velikog glumca i tako daje šansu mladim umetnicima da pokažu svoje umeće i talenat, te moramo reći da je ovo festival vredan velike pažnje”, ističe glumac Milorad Damjanović.

Za treći dan festivala predviđen je novoformirani program “Krugovi nade“ i predstava „Jazavac pred sudom“ pozorišta Prkos u režiji Mihaila Laptoševića . Isti dan na programu je i predstava „Ne oklevaj! Improvizuj! autora Srđana J. Karanovića u kojoj igraju glumci mlađe generacije: Brankica Sebastijanović , Ivana Dudić, Jelisaveta Karadžić, Stefan Radonjić, Dušan Matejić, Anita Stojadinović i dr.

Svake godine , poslednjeg dana festivala najbolji među studentima, iz zemlje i regiona, koji se takmiče u govorenju poezije, zasluženo dobija nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčanu nagradu. Tokom ove večeri , publici će se predstaviti i glumci Radmila Živković i Slobodan Stefanović kao muzički gost.
Izvor: GZS i PP Media