Izbori za Savete nacionalnih manjina biće 4. novembra

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potvrdio je da će izbori za Savete nacionalnih manjina biti raspisani za 4. novembar. Pripadnici nacionalnih manjina pozvani su da se upišu u birački spisak za predstojeće izbore za Savete nacionalnih manjina koji će biti raspisani sredinom meseca.

Trinaest odsto populacije Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, što je retkost u zemljama regiona, čime se Srbija ponosi, rekao je Ružić za RTS.

Na jesen će se glasati u 21 savetu za nacionalne manjine a da li će biti osnovan i 22 savet zavisi od broja pripadnika ruske manjine.

„Imamo 21 nacionalni savet, a da li će i Rusi da učestvuju zavisi koliko će ih biti upisano u posebni birački spisak. To nije oročeno već je to kontinuirani proces i nije vezan samo za izbore“, objasnio je Ružić.

Takođe, od broja upisanih pripadnika nacionalnih manjina u posebni birački spisak zavisi i da li će izbori biti neposredni ili posredni.

„Neposredni izbori će biti ukoliko je više od 40 odsto upisano u posebni birački spisak. Ako ne, onda se predstavnici biraju posredno, preko elektorske skupštine“, naglasio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zakoni jasno preciziraju nadležnosti Nacionalnih saveta, i stepen bavljenja politikom. Ipak, postavlja se pitanje da li će kampanja ponegde podsećati na one stranačke.

„Kampanje će biti kao i za svake druge izbore ali treba imati u vidu delokrug rada saveta. Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina a ne politikom“, rekao je Ružić.
Izvor: Fonet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *