Zver sa Jadovnika oči u oči sa ljudima

Posle pet godina od kada su na Jadovniku počele pripreme za program markiranja mrkih medveda, prva zver je konačno „okačila“ ogrlicu pomoću koje će biti praćena – sinoć, na jednom od hranilišta 15 kilometara od Prijepolja. Kamere na jadovničkim šumama su još ranije snimile dva medveda, mada mi pretpostavljamo da ih na ovoj planini ima još. Ovo je doba kad se spremaju za hibernaciju, znali smo da će barem jedan doći na hranilište – priča Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja „Jadovnik“ koje se bavi zaštitom prirode na ovoj planini i u kanjonu reke Mileševke.

Dvadesetak metara od hranilšta gde je bio „serviran“ kukuruz, šestoro ljudi je, osmu noć za redom, čekalo mrkog medveda. Pojavio se oko 20.30 i odmah prionuo na gozbu. – U trenutku kada je pogođen strelicom za uspavljivanje, kao da je znao gde se krijemo, okrenuo se prema nama i video nas. Očekivali smo da će se okrenuti i dati u beg, ali on je na naše opšte zaprepašćenje nastavio da jede. Da smo bili malo bliže sirugno bi nas napao, ovako izgleda da je procenio da je na bezbednoj udaljenosti. Malo je gledao u nas, više u hranu, jeo je nekoliko minuta sve dok ga anestezija nije potpuno savladala. Bukvalno, u trenutku kad je klonuo imao je puna usta kukuruznog zrnevlja – kaže Joksimović.

Deo tiima koji je radio na hvatanju i markaciji medveda, foto: www.ppmedia.rs

Uspavani medved, star oko tri godine i težak sto kilograma, prbudio se pola sata iza ponoći i otišao prema kanjonu Mileševke.

Prethodno je zadužio GPS ogrlicu i ime – Miloš.
Izvor: V.L. Blic