Izdato 20.000 vaučera, očekuje se rekordna turistčka sezona

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je broj izdatih vaučera za ovu godinu za odmor na turističkim destinacijama u Srbiji danas prešao cifru od 20.000, što je veoma ohrabrujući podatak za domaću turističku privredu.
„S obzirom na to da je od januara do danas izdato već 20.000 vaučera, a da je za prošlu godinu taj broj iznosio nešto više od 14.000, jasno je da je ova podsticajna mera Vlade u potpunosti zaživela. To ukazuje i da će 2016. godina sasvim sigurno biti rekordna, kada su u pitanju dolasci domaćih turista“, rekao je Ljajić Tanjugu.
On je rekao i da je u prva tri meseca ove godine ostvaren porast ukupnog broja dolazaka turista za 17 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, kao i da je domaćih turista bilo više za 16 odsto u odnosu na prva tri meseca prošle godine, a stranih čak 19 odsto više.
„Kada je u pitanju devizni priliv od turizma za prva tri meseca, on iznosi 188 miliona evra i za 21 odsto je veći nego u prva tri meseca 2015. godine“, dodao je Ljajić.
On je naveo i da je u cilju unapređenja domaće turističke ponude Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prošle nedelje odobrilo finansiranje 112 projekata turističke promocije i manifestacija u ukupnom iznosu od 145 miliona dinara.
Takođe, ministarstvo je odobrilo i realizaciju 16 projekata razvoja turističke infrastrukture ukupne vrednosti od 151 milion dinara.
Ljajić je pojasnio i da je konkurs za projekte razvoja turističke infrastrukture otvoren do 1. oktobra i da je u budžetu za te namene preostalo još 490 miliona dinara.
Izvor: tanjug