Firmi iz Prijepolja pripalo gazdovanje na ribarskom području Zapadna Morava

Na nedavno završenom Konkursu za ustupanje na korišćenje ribarskog područja „Zapadna Morava“ koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, gazdovanja vodama iz sliva Zapadne Morave, Lima i Drine, koje je pripalo privatnom preduzeću iz Prijepolja. Ovom odlukom Komisije koja još uvek nije konačna nisu zadovoljni ribolovci iz deset opština Zapadne Srbije koji broje više od 3.500 članova.
Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca iz Užica, Požege, Arilja, Kosjerića, Ivanjice, Bajine Bašte, Ljubovije, Čačka, Lučana i Gornjeg Milanovca, veruje da je došlo do nameštanja prilikom izbora gazdovanja vodama iz sliva Zapadne Morave, Lima i Drine, koje je pripalo privatnom preduzeću iz Prijepolja.

Na konkursu koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine za ustupanje na korišćenje ribarskog područja „Zapadna Morava“ 19. novembra prošle godine javila su se dva kandidata, i to pomenuta zajednica, koja predstavlja 10 opština, i privatno preduzeće iz Prijepolja.
– Konkurs su pratile očigledne neregularnosti, koje se najpre ogledaju u naknadno određenoj bodovnoj listi koja je doneta na sastanku komisije održanom 30. novembra i do okončanja konkursa nije nam bila poznata. Mi smo dokumentaciju predali poštom baš na taj dan. Takođe, sporna je i odluka o izmeni konkursa kojom je rok za prijavu produžen za 14 dana, ali ni u ovoj odluci od 2. decembra nije objavljena bodovna lista, kao ni na zvaničnom sajtu ministarstva – navodi se između ostalog u saopštenju zajednice „Zapadna Morava i Drina“.
– Komisija je 4. januara ove godine donela odluku da se ribarsko područje Zapadna Morava, na osnovu očigledno neobjektivnog, neprincipijelnog, pogrešnog i očigledno pristrasnog stava konkursne komisije, ustupi na korišćenje u narednih 10 godina privatnom preduzeću iz Prijepolja, koje je, prema podacima iz APR, osnovano sa 5.000 dinara osnivačkog kapitala i registrovanom delatnošću – botaničke bašte i zoo-vrtovi.

Odluka još nije pravosnažna i zajednica je uložila prigovor nakon uvida u konkursnu dokumentaciju, kada su uočili da su u svemu ispunili više kriterijuma.
– Našli smo i dokaze da je drugom kandidatu bodovna lista bila unapred poznata, što ga je stavilo u povlašćeni položaj prilikom bodovanja, posebno materijalno-tehničkih sredstava. Između ostalog, povećanje ribljeg fonda planira kroz čuvanje prirodnog mresta riba, koje praktično ne postoje! – poručuju iz Zajednica.
PP Media