Jačanje saradnje BNV-a i opštine Priboj

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i potpredsednik Vijeća prof. dr. Sait Kačapor sastali su se u utorak sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i njegovim saradnicima. Na sastanku se razgovaralo o potpisivanju protokola za saradnju između opštine na Limu i Bošnjačkog nacionalnog vijeća u cilju jačanja međusobne saradnje.

Predsednik Vijeća Esad Džudžo je u razgovoru sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem tražio da se u Priboju bosanski jezik i pismo uvede u službenu upotrebu, takođe je pomenuto i pitanje obrazovanja na bosanskom jeziku koje se u tekućoj školskoj godini odvija izučavanjem izbornog predmeta bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u gradskoj OŠ. „Vuk Karadžić“. Ista nastava organizovana je i za učenike iz ostalih škola u toj opštini.

Sastanak delegacije BNV-a sa čelnim ljudima Priboja

Zaključeno je takođe da je potreban zajednički rad na obnovi i konzervaciji nekropola stećaka u Priboju u Pobrežju, Kasidolu i Poblaću koje je Bošnjačko nacionalno vijeće  proglasilo za kulturno dobro od posebnog značaja. Kako su u razgovoru naglasili, zajednički rad je neophodan i za obnovu rezidencijalnog porodičnog objekta Hasanagića u saradnji sa Zavičajnim muzejom Priboja koji je Vijeće takođe proglasilo za instituciju od posebnog značaja.

Delegacija Vijeća je u razgovoru istekla važnost medija u Priboju te predložila osnaživanje sadržaja televizije Priboj programima koji će govoriti o kulturi i informisanju Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio je delegaciji BNV na poseti i izjavio da će prilikom prvog rebalansa budžeta opština Priboj finansijski podržati aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

PP Media