Mantiju zamenili stočarstvom

Porodica Srećka Popovića iz sela Kućani sa obronaka Murtenice na svojoj farmi krava godišnje proizvede više od 200 000 litara mleka što ih svrstava u najveće proizvođače mleka na teritoriji opštine Nova Varoš. U staji ima oko 40 visokomlečnih muznih krava simentalske rase i skoro isto toliko junica o kojima brigu vode dve generacije Popovića, pored glave domaćinstva Srećka i sinovi Mladen i Miloš. Mleko proizvedeno na ovoj farmi završava na domaćem tržištu u rafovima velikih marketa.

Devet generacija u lozi Popovića bili su sveštena lica, međutim tu tradiciju prekinuo je Srećko koji se umesto mantiji posvetio stočarstvu. Uz pomoć državne subvencije pre deceniju i po sagradio je farmu u selu Kućani u Mesnoj zajednici Jasenovo, i sa svoja dva sina Mladenom i Milošem krenuo u proizvodnju mleka, koja se iz godine u godinu povećavala pa sada dnevno ovi vredni domaćini proizvedu oko 600 litara, što ih svrstava u red većih proizvođača u celom Zlatiborskom okrugu.

– Sada u štali imamo 36 visokomlečnih krava i oko 20 junica. Da bi sve namirili treba puno rada, ustajemo sa prvim petlovima i sa poslom završavamo oko devet uveče. Na svu sreću nemamo problema da plasiramo mleko na tržište, kompletnu proizvodnju otkupi mlekara Zlatibor koja uredno plaća za to a i cena je solidna – priča za “PP Mediu” dvadesetdevetogodišnji stočar Mladen Popović i u šali dodaje da mu je teže da pronađe devojku za ženidbu, nego da obezbedi plasman za proizvedeno mleko, veli neće nijedna da dođe na selo i ako ima sve uslove za normalan život.

Braća Miloš i Mladen Popović najveći proizvođači mleka u novovaroškom kraju foto: www.ppmedia.rs

Trenutna cena od 39 dinara za jedan litar mleka, plus dodatnih 7 dinara državne premije zadovoljava osnovne potrebe proizvođača. Hranu za stoku proizvode uglavnom sami na svom imanju, imaju svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju. Ipak, Popovići razmišljaju i o povećanju broja grla a samim tim i o većoj proizvodnji mleka, za to bi im neka pomoć od države ite kako značila.

– Štala je dugačka 43 metra i široka 13 metara, pa samim tim ima prostora i za povećanje broja krava, nameravamo da sadašnje stanje povećamo za još dvadesetak grla. To iziskuje i veće troškove pa bi nam neka pomoć od države dobro došla. Za sada imamo subvenciju od 25 hiljada dinara po jednom grlu, što nam puno znači ali i nije dovoljno da pokrije neke osnovne troškove koje imamo – naglašava Mladen Popović.

Pored turizma strategija razvoja opštine Nova Varoš u značajnoj meri se zasniva i na poljoprivredi, te stoga kroz razne subvencije i vidove pomoći lokalna samouprava pospešuje ovu privrednu granu a samim tim i pokušava zadržati mlade ljude na selu i zaustaviti konstantnu migraciju stanovništva u potrazi za poslom.

– Opština izdvaja pomoć poljoprivrednicima direktno kroz subvenciju za podsticaj proizvodnji i ruralni razvoj i putem pomoći poljoprivrednim udruženjima. Ove godine za te dve namene opredeljeno je oko 15 miliona dinara iz lokalne kase – kaže rukovodilac Kancelarije za lokalni ekomski razvoj Marijana Đokić.

Načelnica KLER-a Marijana Đokić, foto: www.ppmedia.rs

Selo Kućani broji oko četrdesetak domaćinstava i to uglavnom staračkih. Radni dan na ovoj farmi počinje u pola sedam ujutru a završava se u devet uveče . Posla ima dosta ali kada se trud i rad pokažu kao isplativi umor se lakše savlada.
PP Media