Jadovnik, merdevine do neba

Deset kilometara po najlepšim pejzažima jugozapadne Srbije. Cilj nam je da stignemo na 1600 metara, gde se nalazi jedini preostali katun. Čobanima je ovo poslednja prilika da vrate goveda i ovce u niže krajeve, jer sneg samo što nije pao. Mi smo stigli na jugozapad Srbije, preciznije u Prijepolje. Obećali smo porodici Aničić da ćemo doći na Jadovnik da sa njima isteramo goveda, a oni su nama obećali nesvakidašnju avanturu i bajkovitu prirodu.

Dok ne pođemo u planine, obići ćemo i neka podjadovnička sela. Na tom putu prvo svraćamo do čuvenog vodopopada Sopotnica. O ovom vodopadu postoji legenda koja kaže kako su stanovnici, zbog nepodnošljive oskudice u vodi za piće, krenuli u potragu. Jedne noći su onako umorni i žedni zaspali. Probudio ih je glas koji im je ponudio da biraju – vodu ili sreću. Žedni ljudi tražili su vodu, a sreću – otišli su dalje, sami da traže. Legenda kaže da sreću još nisu sustigli.

Šta je i za koga sreća na jugozapadu naše zemlje i zašto Jadovnik lako možemo pomešati sa Novim Zelandom, gde je snimana čuvena trilogija o Hobitima?

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *