Jubilej 50 godina od početka Omladinske radne akcije „Beograd – Bar“

Prijepolje – Opština Prijepolje i Udruženje učesnika Omladinske radne akcije „Beograd – Bar“ obeležavaju jubilej – 50 godina od početka ORA „Beograd – Bar“. Ova značajna godišnjica biće obeležena nizom manifestacija koje će oživeti sećanja na vredne akcije i doprinose mladih generacija.

Foto: Opština Prijepolje

Tom prilikom iz Beograda će krenuti Brigadirski jubilarni voz Beograd-Prijepolje, koji će krenuti iz Beograda 10. maja 2024. godine.

Program obeležavanja nastavlja se u Prijepolju sa sledećim događajima:

17:10 – Svečani doček voza na Železničkoj stanici Prijepolje uz otvaranje spomen-ploče, simbola trajnog sećanja na veličanstven poduhvat i saradnju mladih iz različitih krajeva.

20:00 – Svečana akademija „Čelična magistrala srca“ i izložba „Pruga snova“ u Domu kulture Prijepolje. Ovaj kulturni događaj pružiće priliku da se kroz umetnost i reči podsetimo važnosti i dubokog značaja ORA „Beograd – Bar“ za našu zajednicu i celokupno društvo.

– Pozivamo sve sugrađane, učesnike radne akcije, kao i ljubitelje istorije i kulture da nam se pridruže u obeležavanju ovog značajnog jubileja. Neka ova svečanost bude prilika za okupljanje, sećanje i inspiracija za buduće generacije – navedeno je iz Opštinske uprave

Omladinska radna akcija Beograd Bar je bila velika i masovna akcija (12500 učesnika), gde je omladina dala veliki radni učinak i doprinos izgradnji pruge. Bila je masovno podržana od građana širom zemlje i sa vidnom pažnjom i pomoći tadašnjeg republičkog i saveznog državnog rukovodstva.

Radnu akciju otvorio je 1971. godine u Prijepolju inž. Dušan Čkrebić, tada predsednik Privredne komore Srbije.

PP Media