Kasa u Prijepolju teška 1,33 milijarde dinara

Prijepolje – Odbornici Skupštine opštine Prijepolje usvojili su budžet za narednu godinu, koji će iznositi oko 1,33 milijarde dinara, što je za skoro 1% više u odnosu na tekuću godinu. Najviše novca otići će na kapitalne investicije, za šta je predviđeno više od 50 % budžeta.

Usvojen budžet za 2020. godinu, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prvi čovek opštine Dragoljub Zindović obrazlažući buždet pred odbornicima naveo je da svi korisnici mogu računati na isti iznos sredstava kao i u ovoj godini. On smatra da se budžet ipak može nazvati investicionim jer je najviše novca predviđeno za investicije. Sa druge strane, opozicija je mišljenja da je budžet jedna velika obmana građana te da neutrošena sredstva u iznosu od 120 miliona dinara, koja se prenose u narednu godinu, prestavljaju jasan pokazatelj lošeg rada aktuelne vlasti.

Budžet u Prijepilju – za vlast razvojni – za opoziciju prevara, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Predsednik opštine Dragoljub Zindović naveo je da ulaganja ne treba gledati samo kroz budžetska sredstva, jer se iz drugih izvora u opštinu  slivaju milionske investicije a kao primer je naveo most u Šarampovu, put Kolovrat – Seljašnica i uređenje obaloutvrde Lima. Ipak, on je iskazao bojazan da sve planirane investicije neće uspeti da se realizuju zbog nedostatka građevinskih firmi, a dodatni problem prestavlja birokratija i komplikovana procedura prilikom sprovođenja tendera.

– Osnovna karakteristika budžeta je što je on razvojni i investicioni, u prilog tome govori podatak da je čak 52% namenjeno za kapitalne projekte. Međutim ono što je najbitnije jeste u kojem procentu će biti realizovan planirani budžet. Već nekoliko godina, kada su u pitanju investicije imamo određene probleme u završetku i realizaciji tih investicija. Pre svega tu mislim na nedostatak planskih dokumenata, zbog manjkavosti zakona o javnim nabavkama i to sve prozrokuje da se investicije ne realizuju planiranom dinamikom. U ovom trenutku imamo više od 80 miliona ugovorenih sredstava za investicije koje će morati da se realizuju tek u narednoj godini – kazao je između ostalog Zindović.

Prvi čovek opštine Dragoljub Zindović, foto: A.Rovčanin

Šef odborničke grupe opozicione Sandžačke demokratske partije Esad Hodžić, imao je drugačije viđenje budžeta. Naime, on ga je okarakteriosa kao jednu veliku obmanu građana a u prilog tome je naveo podatak da su planirani prihodi daleko manji od predviđenih rashoda. Mišljenja je i da se sa 75 miliona dinara ne može puno uraditi na predviđenih  106 putnih pravaca. Kao dobar primer planiranja budžeta, apostrofirao je opštinu Priboj gde je za 18 kapitalnih projekata namenjeno više od 330 miliona dinara.

Pored tačke o budžetu žustra diskusija je vođena i oko predloga rešenja o prestanku mandata i imenovanju člana Upravnog odbora Doma kulture Draga Popadića i oko imenovanja članova Opštinske izborne komisije u stalno sastavu, gde je dosadašnjeg sekretara Azeminu Kozicu zamenila Sabira Hadžiavdić aktuelna direktorka Centra za socijalni rad protiv koje se vodi istražni postupak zbog krivičnog dela korupcije.

Na samom početku zasedanja teške reči razmenili su odbornici Izudin Šantić (SDP) i Samir Tandir (SPP).

PP Media

One thought on “Kasa u Prijepolju teška 1,33 milijarde dinara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *