Katastar „koči“ razvoj tri polimske opštine

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Čelnici tri polimske opštine, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, zbog problema u saradnji sa Službom za katastar nepokretnosti nadležnom na području ove tri opštine, zatražiće pomoć od države. Oni će direktora Republičkog geodetskog zavoda, upoznati sa činjenicom da prilikom podnošenja zahteva za dostavljanje određenih podataka od Službe za katastar nepokretnosti, kao i zahteva za sprovođenje određenih promena podataka dolazi do velikog vremenskog zastoja i kašnjenja, što dalje utiče na blagovremeno postupanje i rad organa i drugih subjekata  opština.

Ilustracija

Pored organa tri pomenute Opštinske uprave, zbog sporosti u radu katastra štetu trpe građani i brojni investitori, koji čekaju u mesecima na izdavanje raznih dokumenata koja su podneta ovom organu. O nedaćama koje tište žitelje tri opštine, bilo je reči i Skupštini Srbije, gde je narodni poslanik iz Priboja Jasmin Hodžić (SDP), zatražio od Vlade Srbije i resornog ministastarstva da se uključe u rešavanje ovog problema.

– Opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš se već duže vreme suočavaju sa otežanim radom Službe za kataster nepokretnosti, zbog toga što ova služba puno kasni sa obradom predmeta, faktički je u zastoju rad ove službe. Najčešći problemi su kašnjenja tokom provere gedetskih elaborata u postupcima izdavanja upotrebnih dozvola, zatim upisa prava svojine i izdavanja rešenja o kućnim brojevima koji se izdaju elektronskim putem, provera u postupcima ozakonjenja objekata, pribavljanja istorijata parcela itd. Zbog ovakog stanja nisu samo u problemu tri pomenute Opštinske uprave, već su u problemu i građani, investitori i brojne agencije koje se bave geodetskim poslovima. Ja se nadam da će se Republički geodetski zavod uključiti u rešavanje ovog problema, nadam se da će se i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kod kojeg vidim veliki entuzijazam uključiti u rešavanje ovog problema – kazao je između ostalog Hodžić.

Inače, u sastavu Opštinskih uprava, organizacione jedinice koje u obavaljanju svojih poslova u velikoj meri zavise od podataka iz Službe za katastar nepokretnosti su Odeljenja nadležna za poslove  za urbanizma, građevinarstva, stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove, službe koje rade na poslovima ozakonjenja objekata, subjekti nadležni za investicije, službe za poljoprivredu, kao i subjekti zaduženi za lokalni ekonomski razvoj.

PP Media