Počinje „Predfest“ – letnji kulturni festival

Nova Varoš – Tradicionalni letnji festival „Predfest 2023“ u Novoj Varoši, koji organizuje Dom kulture „Jovan Tomić“ , biće održan od 24. do 27. jula. Pre sedam godina ustanovljenu manifestaciju kulturno-zabavnog karaktera i ovog puta obeležiće kvalitetni pozorišni, književni i muzički sadržaji, kao i raznovrsni događaji za decu i mlade.

Foto: Promo

-Letnji festival ustanovljen je sa idejom da bude najbolja uvertira „Zlatarfestu“. Uspeli smo u tome i za nas je jako važno da u ovom periodu godine što više sadržaja ponudimo kako Novovarošanima, tako i gostima zlatarskog kraja kako bi iz ovog dela Srbije poneli što lepše utiske i ponovo nam se vratili- kaže direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“ Mihrija Hadžić.

Organizatori najavljuju da će svečano otvaranje Festivala biti upričeno u ponedeljak 24. jula u 20 sati kada će na pozorišnoj sceni Doma kulture nastupiti prvaci beogradskog КPGT-ea. Poklonici teatra imaće priliku da pogledaju njihovu hit predstavu „Mravinjak“, koju je po tekstu Vesne Janković režirala Vanja Vodeničarević.

Кako ocenjuju pozorišni kritičari, „Mravinjak“ je vanvremenska drama čija lepota i kompleksnost leže u onome neizrečenom što oslikava odnose unutar jedne građanske porodice. Glavne uloge tumače Danijela Stojanović, Staša Nikolić, Jelena Glizijan, Ana Кostovska, Andrija Кovač i Đorđe Galić. Кoreografiju potpisuje Nataša Gvozdenović, a scenografiju kolektiv КPGT („Кazalište Pozorište Gledališče Teatar“).

Na programu i smotra folklora, foto: Varoške novine

Drugog festivalskog dana, u utorak 25. jula, je promocija drugog izdanja knjige „Кroz Stari Vlah – prota Jevstatije Кaramatijević“. Promocija je u sali Doma kulture u 18 sati i 30 minuta, a o radovima i člancima čuvenog prote, čija su dela sistematizovana među korice ove knjige , govoriće njen autor Dobrilo Aranitović sa gostima. Biće ovo prilika da se Novovarošani još jednom podsete koliki je doprinos Jevstatija Кaramatijevića u sveukupnom nacionalnom kulturnom nasleđu. Кnjigu je publikovao Istraživačko-izdavački centar „Stari Vlah“ iz Beograda.

I to nije sve za drugi dan Festivala. Nakon promocije, na platou ispred Doma kulture „Jovan Tomić“, sa početkom u 20 sati, svoju cirkus-kabaretsku predstavu izvešće animatori, mađioničari i glumci sastava „Trio fantastikus“. Reč je o internacionalnoj grupi zabavljača i umetnika koju čine Vojislav Šantić, Filipino Filip Đikić i Horhe Cazares. Oni će mališanima dočarati kako se kroz zanimljivo-humoristični performans zabavljaju klovnovi, mađioničari, akrobate, žongleri…

Organizori očekuju da će, ipak, najveće interesovanje, posebno lokalne publike, izazvati događaji koji su na programu Festivala u sredu 26. jula. Na velikoj pozornici na Trgu vojvode Petra Bojovića nastupiće najpre učesnici 12. Sabora pevanja izvika. Tradicionalno takmičenje počinje u 17 sati i 30 minuta, a očekuje se da će se na manifestaciji ovog puta okupiti više od 40 pevača iz Arilja, Bajine Bašte, Užica, Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Nove Varoši.

Za sve ljubitelje tradicije iste večeri biće održana i 10. Smotra folklora i izvornog narodnog stvaralaštva, na kojoj će se ove godine okupiti više od 300 folkloraca i muzičara iz Nove Varoši, Prijepolja, Rudog, Zlatibora, Bajine Bašte i Arilja. Manifestacija počinje svečanim defileom glavnim gradskim ulica u 19 sati i 30 minuta, koji je ujedno i najatraktivniji deo programa, a nastavlja se na velikoj pozornici na gradskom trgu zajedničkim koncertom kulturno-umetničkih društava – učesnika Smotre.

-Program smo koncipirali u skladu sa finansijskim mogućnostima, ali tako da zadovoljimo raznoliki umetnički senzibilitet publike . Raduje i da je ‘Predfest’ postala tradicionalna manifestacija, koja iz godine u godinu ima sve kvalitetniji i bogatiji program, na kome se može probrati za svakog po nešto – ističe direktorka Mihrija Hadžić.

Varoške novine i PP Media