Ko brine o divljim životinjama na Jadovniku

Prijepolje – I u vreme vanrednog stanja i ograničenog vremena za kretanje, članovi prijepoljskog udruženja „Jadovnik – oaza netaknute prirode“, nastoje da obezbede dovoljno hrane za za beloglave supove, vukove, medvede i ostalu divljač na hranilištu, na Jadovniku, planini iznad Prijepolja.

Vjekoslav Joksimović, foto: Privatna arhiva

I pored snega koji je pao ovih dana, od pre 10-ak dana na hranilište Kašan dolazi i medved Miloš, posle uobičajenog perioda hibernacije, pa se članovi udruženja trude da bar jednom nedeljno, poštujuću mere u vreme vanrednog stanja, iznesu dovoljno hrane za sve posetioce ovog „restorana” na otvorenom.

“Dovijamo se kako znamo i umemo, nije zlatno vreme, nema mnogo hrane; biljne hrane, hrane biljnog porekla imamo dovoljno za sada, ali životinjskog porekla, klanice, onda uginuća sve je smanjeno, ali izdržavamo nekako”, kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode”.

Smenjuju se beloglavi supovi zbog kojih je pre desetak godina i postavljeno hranilište, vukovi, divlje svinje, a kako pokazuje video nadzor hranilišta i jedan novi mladi medved u vreme kada nema starijeg Miloša, koga srpski Tim za monitoring medveda prati već dve i po godine preko satelitske ogrlice koja mu je stavljena.

“Zanimljiv je podatak da je on, npr, u januaru boravio u dva različita brloga, odnosno dvije pećine na nekoj dubini od 4-5 m, u jednom izuzetno lijepom da kažem gnijezdu, napravljenom od trave, mahovine i od sitnog granja, a onda čim je krenulo lepo vreme on je krenuo van tih brloga. Medjutim, kako su na planini, kako padaju novi snegovi, tako je i on pravio još dva primitivna brloga”, dodaje Joksimović.


Uz brigu da obezbede dovoljno hrane za svu jadovničku divljač, u otežanim uslovima, članovi udruženja, poštujući sve propisane mere, završavaju i akciju brojanja gnezda beloglavih supova u klisuri reke Mileševke, otkrivši još par novih, uz dosadašnjih 35 parova nebeskih kraljeva mileševske kolonije.

RTS