Кamioni u tranzitu bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

“Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice”, kazala je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je dodala da su ove mere pripremljene u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP), odnosno Upravom saobraćajne policije i Upravom granične policije, sa kojima Ministarstvo saobraćaja intenzivno sarađuje na obezbeđivanju nesmetanog kretanja teretnog drumskog saobraćaja u uslovima epidemije.

“Ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge, manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona. Takođe, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji”, navela je Mihajlović.

Ona je istakla da je od 13. marta do danas u 7 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 kamion za tržište Srbije, a 21.964 kamiona u tranzitu.

Podsetila je i da su mere, koje je uvela Srbija, usklađene sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvođenju posebnih mera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima.

Precizirala je i da su za kamione u tranzitu definisani i tranzitni pravci, a zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike utvrđeno je ukupno devet benzinskih stanica na kojima će teretnjaci moći da se zadržavaju.

Benzinske stanice biće vidno označene tablama sa natpisom “TRANZIT”, a biće odštampani i leci sa informacijama na sedam jezika koje će vozači dobijati na ulasku u Srbiju, na kojima će biti i mapa Srbije sa putnim pravcima na kojima su označene lokacije pumpi na kojima mogu da natoče gorivo.

Dežurne benzinske stanice za kamione u tranzitu biće raspoređene duž najfrekventnijih tranzitnih pravaca, radiće 24 časa dnevno. One raspolažu svim potrebnima sadržajima za teretna vozila i vozače, uključujući velike parkinge za kamione, hranu i kafu za poneti, punjenje TAG uređaja, bežični internet i menjačnice.

Dežurne benzinske stanice su dve kompanije MOL Serbia, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Horgoš, u smeru izlaska iz Srbije ka Mađarskoj i u smeru ka Beogradu.

Na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom, dežurna je benzinska pumpa MOL Serbia, u smeru ka Hrvatskoj, dok se pumpa OMV Serbia nalazi 29 kilometara nakon ulaska u Srbiju.

Iz Ministarstva su naveli da su dežurne stanice i ŠG Nais, Niš, GAZPROM, ŠG Fontana, Niš, GAZPROM, EКO Sopot, Mali Požarevac, EКO Vrčin i ŠG Prijepolje, NIS.

Beta