Zavarivači dobijaju sertifikate

Priboj – Polaznicima obuke za zavarivače koji su pohađali obuku u Novoj Varoši, u četvrtak, 31. oktobra, biće dodeljeni sertifikati u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje – Ispostava Priboj. Obuku je organizovala NSZ Filijala Prijepolje u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta, Oksford Akademijom i firmom „Spektar“ DOO iz Nove Varoši.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Od deset polaznika obuku je sa uspehom završilo osam, koji su time stekli pravo na sertifikat za jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu rada. Polaznici su bili nezaposleni bez kvalifikacija ili u statusu dugoročno nezaposlenih lica. Dvomesečna obuka za zavarivače podrazumevala je 360 časova, od kojih 120 časova teorijske i 240 časova praktične nastave. Filijala Prijepolje pratiće radni status svih polaznika 6 meseci nakon obuke, kako bi se utvrdili konačni efekti ove mere u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Obuka za zavarivače sprovedena je u okviru projekta „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, direktnim grantom koji je Evropska unija dodelila NSZ i kroz koji se uspešno sprovode obuke na zahtev poslodavaca, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje i obuke za potrebe tržišta rada.

Projekat „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“ omogućava povezivanje teže zapošljivih lica sa evidencije nezaposlenih i poslodavaca, pomaže nezaposlenima da unaprede svoje veštine i na taj način doprinosi smanjenju nezaposlenosti. Projekat finansira Evropska unija sa 4,5 miliona evra, a sufinansira se iz budžeta Republike Srbije sa 500 hiljada evra. Dodatnih 1,8 miliona evra EU ulaže u tehničku pomoć upravljanju projektom.

Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su krajnji korisnici projekta Ministasrtvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *