Kombinovanim testom osmaci završavaju malu maturu

Kombinovanim testom iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije koji je zakazan danas od 9 do 11 sati, osmaci završavaju malu maturu.

Završni ispit počeo je u sredu testom iz srpskog jezika, dok su juče osmaci rešavali zadatke iz matematike.

Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika je izašlo 98,09 odsto maturanata, dok je na matematiku izašlo 98,20 odsto osmaka.

Zbog najavljenih visokih temperatura narednih dana u Srbiji, Ministarstvo prosvete apelovalo je da škole učenicima koji polažu završni ispit obezbede što ugodnije uslove – rashlađene prostorije i flašice sa vodom.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će se svi upisati.
Izvor: tanjug