Кonferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona u Eparhiji mileševskoj

Prijepolje – Četrnaesta po redu Кonferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona održava se sa blagoslovom Episkopa mileševskog  Atanasija u Eparhiji mileševskoj od 1. do 3. septembra ove godine. Učešće su uzeli predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Foto: Eparhija mileševska

Prvog dana rada, u četvrtak u večernjim časovima, učesnici su najpre obišli mileševski saborni hram i manastirsku riznicu, a potom su održali i svoju prvu sednicu.

Predsednik Upravnog odbora konferencije dr Momčilo Vuksanović je na početku zahvalio Episkopu mileševskom  Atanasiju i Eparhiji mileševskoj što su im ukazali izuzetnu čast da budu gosti u ovoj drevnoj srpskoj svetinji. Potom je pozdravio sve prisutne, upoznao sa planovima rada i predstavio goste koji su se odazvali pozivu da uzmu učešća u radu Кonferencije.

Episkop Atanasije je ukazao na važnost održavanja što čvršćih veza među Srbima, ma gde oni živeli, a to svakako ova organizacija svojim aktivnostima radi.

 – Posebna je čast za manastir Mileševu i Eparhiju mileševsku da budu domaćini jednog ovakvog skupa i ovakvi sabori, ovakvo zajedništvo, unosi veliku radost u srca svih nas. Manastir Mileševa svojom istorijom, svojim značajem za srpski narod, jeste pravo mesto za ovakva sabiranja. Ona nas na najbolji način okuplja i sigurno će svi odavde poći sa ostvarenim ciljevima i planovima – naveo je između ostalog vladika Atanasije.

Učesnike ovog značajnog skupa pozdravili su potom izaslanik Predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, u ume Predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, u ime Skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu narodni poslanik Milica Đurđević Stamenkovski, u ime Narodne skupštine Republike Srbije narodni poslanik Sanja Lakić, u ime Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović, u ime Matice srpske iz Novog Sada Selimir Radulović, u ime Srpske književne zadruge iz Beograda dr Duško Babić.

Na kraju večerašnjeg rada učesnici su jednoglasno usvojili Mileševsku izjavu, kojom se, između ostalog, organizacije srpskog naroda iz zemalja regiona obavezuju da će čuvati jedinstvo i raditi na unapređenju međusobnih odnosa i veza sa matičnom državom, poštujući univerzalne vrednosti u oblasti zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Drugi dan rada Кonferencije, petak, započeo je Svetom arhijerejskom Liturgijom koju je u Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe služio Episkop vladika Atanasije.

Nakon Božanske Liturgije u hramu, Episkop Atanasije je u manastirskom konaku razgovarao sa učesnicima Кonferencije, podelio im prigodne poklone koji će ih podsećati na boravak u mileševskoj Svetosavskoj obitelji i poželeo uspešan nastavak rada. Zatim su se učesnici Кonferencije uputili u Pljevlja sa namerom da posete manastir Svete Trojice, hram Svetog Georgija na Gukama, kao i Srpsku kuću, gde će nastaviti planirane radne aktivnosti.

PP Media