“Ognjena” rakija šampion Balkana

Prijepolje/Beograd – Rakije brenda „Ognjena“, koje proizvodi destilerija „Braća Tomašević“ iz Prijepolja, nakon brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, osvojile su i titulu rakijskog šampiona Balkana.

Novo vredno priznanje za rakiju Ognjena i Braću Tomašević, foto: PP Media

Ovo priznanje „Ognjena“ rakije dobile su na ocenjivanju kvaliteta u okviru Prvog međunarodnog sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ (Wine vision by Open Baslkan“), koji se od 1. do 4. septembra održava u Beogradu.

Sajam je organizovan kao prva konkretna manifestacija inicijative Otvoreni Balkan, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Svoje proizvode izlaže više od 230 proizvođača vina i 50 destilerija rakije iz zemalja inicijative Otvoreni Balkan i preko 100 vinarija iz drugih krajeva sveta.

U okviru manifestacije, u organizaciji Saveza proizvođača rakije Srbije, održano je ocenjivanje kvaliteta rakija, likera i vinjaka. Ocenjivane su dve kategorije- šljivovica i ostale voćne rakije. Sedmočlani žiri najboljih srpskih eksperata za rakiju degustirao je ukupno 47 uzoraka, među kojima je po vrhunskom kalitetu izdvoio „Ognjena“ rakije.

Novo priznanje za rakiju Ognjena i Braću Tomašević iz Prijepolja, foto: PP Media

Кod ocenjivanja rakija od šljive za najbolju je proglašena šljivovica destilerije „Eko Tehnology“ iz Valjeva, koja je osvojila 18,69 od ukupno mogućih 20 poena. Sa 18,62 poena na drugo mesto svrstana je „Ognjena“ šljivovica, ok je treća pozicija pripala „Podrumu pića Tim“.

U kategoriji ostalih voćnih rakija sa 18, 86 poena trijumfovala je „Ognjena“ rakija od jabuke,  Drugo mesto zauzela je travarica destilerije „Zavet“ iz Кragujevca, a treće „Rubin“ vinjak star 5 godina.

U zbirnom plasmanu rakije iz Prijepolja osvojile su 2 od 3 prva mesta. „Ognjena“ jabukovača proglašena je za najbolju rakiju Sajma, dok je „Ognjena“ šljivovica rangirana na treće mesto.

Osim ovih nagrada, organizatori „Vinske vizije Otvorenog Balkana“ odali su još jedno priznanje prijepoljskom proizvođaču rakije. U korpicama kojima su počašćeni najugledniji gosti Sajma, državnici, članovi vlada i diplomatskog kora, među probranim artiklima i pićima koji simbolišu tradiciju i poljoprivredni potencijal Srbije,  nalazi se i čokanj „Ognjena“ šljivovice.

PP Media