Konkurs za prijem 150 radnika na železnici

Kraj prošle godine obeležio je talas otkaza uz otpremnine iz tri železnička preduzeća. “Infrastruktura železnice”, međutim, sada traži pojačanje. Pre nekoliko dana objavili su dve novinske strane oglasa kojima traže ukupno 150 budućih radnika. Najveći broj, njih 100, prima se do polaganja stručnog ispita. Za 30 se nudi posao na neodređeno vreme, a 20 ima šansu da zasnuje odnos na šest meseci.

Za oko 320 radnika “Infrastrukture železnice” 25. decembar prošle godine bio je poslednji radni dan. Svi su dobrovoljno, uz socijalni program, napustili svoje preduzeće. Radnici su mogli da biraju jedan od dva modela obračuna otpremnina – 50 odsto uvećan tromesečni prosek bruto zarade po godini staža ili po 240 evra za svaku godinu provedenu u tom preduzeću.

– “Infrastruktura železnice Srbije” raspisala je konkurs za prijem 150 zaposlenih u izvršnim službama, za obrazovne profile saobraćajne, građevinske i elektrotehničke struke, za teritoriju čitave Srbije, a sa ciljem poboljšanja kvalifikacione i starosne strukture zaposlenih u kompaniji – kažu u ovom preduzeću. – Prijem planiranih realizuje se u skladu sa programom poslovanja “Infrastrukture železnice Srbije” za 2019. godinu, na koji je saglasnost dala Vlada Republike Srbije, kao i uz dobijenu saglasnost Vladine komisije za prijem zaposlenih. Cilj prijema je obezbeđivanje deficitarnih zanimanja, kao i unapređenje redovitosti i urednosti železničkog saobraćaja, u uslovima kada se na srpskim prugama realizuju brojni projekti modernizacije i rekonstrukcije železničke infrastrukture i obnavlja putnički i teretni transport vozovima.

“Infrastrukturi” sada trajno nedostaju visokoobrazovani inženjeri. Raspisanim konkursom se traži 20 elektrotehničkih i računarskih inženjera za rad u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. Traže i po pet inženjera građevinarstva i saobraćaja.

Potreba za 20 pružnih radnika, sudeći po oglasu, nije trajna. Predviđeno je da se u Nišu angažuju svega pola godine. Do polaganja stručnog ispita može da se zaposli 30 otpravnika vozova pripravnika u Beogradu, Pančevu, Nišu i Zaječaru. Nude posao za 10 skretničara, takođe do polaganja ispita, i to u Pančevu, Novom Sadu i Užicu. Do ispita, odnosno najduže godinu dana, može da se zaposli i 30 elektrotehničara pripravnika, kao i 30 rukovalaca raznim mašinama. Zainteresovani mogu da se prijave u roku od 15 dana od objavljivanja oglasa, odnosno od 5. marta.

PROSEČNO STARI

U “INFRASTRUKTURI” objašnjavaju da je konkurs bio neophodan. Planirani prijem bio je neophodan i zbog bezbednosti železničkog saobraćaja, kao i zbog nepovoljne starosne strukture zaposlenih. U delu kompanije koji se bavi organizacijom saobraćaja prosečna starost zaposlenih je 50,5 godina.

RACIONALIZACIJA

Tokom poslednje tri godine četiri železnička preduzeća napustilo je oko 6.000 radnika. Najveći odliv, prema planu reforme, bio je u “Infrastrukturi železnice” – ukupno oko 3.500 ljudi. Nakon poslednje racionalizacije u “Infrastrukturi” je ostalo oko 5.600 radnika. U “Srbija kargu”, prema planu poslovanja, na kraju godine trebalo je da bude oko 2.500 zaposlenih. U “Železnicama Srbije” ostalo je stotinak radnika.

Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *