Nema kazni za kašnjenje PDV prijava

Ko nije uspeo do 15. januara da prijavi decembarski PDV Poreskoj upravi, neće biti kažnjen. Ovo važi sve do trenutka dok se portal „e-porezi“ ne vrati u „redovno stanje“. A, sudeći prema pozivima knjigovođa koje su u sredu zvale redakciju „Novosti“, portal za elektronsko podnošenje prijava nije se ni u sredu, dan posle isteka ovog roka, vratio u redovan režim rada. Slične situacije se ponavljaju, kažu, svakog 15. u mesecu.

– Usled neočekivanih tehničkih problema koji su izazvali teškoće u radu Informacionog sistema Poreske uprave, obaveštavamo vas da će podnošenje poreskih prijava za porez na dodatu vrednost biti omogućeno bez pravnih posledica po poreske obveznike sve do uspostavljanja redovnog režima rada Informacionog sistema. Svim obveznicima zahvaljujemo se na strpljenju – obaveštenje je koje je Poreska uprava javno uputila korisnicima putem svoje internet-stranice.

Računovođe su proteklih dana, kako sami navode, i tokom sitnih noćnih sati pokušavali da preko ovog portala elektronski podnesu poresku prijavu za preduzeća koja su im klijenti, ali bezuspešno. Greška „504“ koja im se pojavljivala na monitoru, onemogućavala ih je da u roku podnesu poreske prijave.

I redakciji „Novosti“ javljali su se zaposleni iz nekoliko knjigovodstvenih agencija, revoltirani zbog blokade, odnosno usporenog funkcionisanja portala „e-porezi“.

– Tako je svakog 15. u mesecu, kada je rok za podnošenje PDV i još nekih poreskih prijava – navode knjigovođe. – Problem je što se poreski obveznici sankcionišu za probijanje rokova u predaji ovih prijava. A prijave je nemoguće predati jer portal stalno prijavljuje grešku. U slučaju kada uspemo nekako da predamo prijavu, ne možemo ceo proces uspešno da privedemo kraju.

PROBLEMI U PETICIJI

Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije URIKS predalo je peticiju Ministarstvu finansija, ukazujući na problem nefunkcionisanja portala Poreske uprave.

– Peticijom zahtevamo od Poreske uprave da omogući ubuduće u ovakvim slučajevima da se automatski produži rok za predaju prijava ukoliko sajt ne bude funkcionalan u trajanju dužem od dva sata dnevno u poslednja dva dana pre roka za predaju prijava u vremenu od 8 do 16 časova – navodi se u saopštenju ovog udruženja. – U tim slučajevima Poreska uprava treba da objavi obaveštenje na svom sajtu kako bi svi poreski obveznici bili blagovremeno obavešteni.

Novosti i PP Media