Kritične lokacije u užem jezgru grada

Kada je pre dve godine u okviru projekta prekogranične saradnje „Klio“, Komunalno preduzeće „Lim“ postavilo kontejnere za selektino odlaganje otpadi, očekivanja su bila da će se higijena, prvenstveno u užem jezgru grada, podići na kvalitetniji nivo.
Reč je o projektu koji je opština Prijepolje realizovala u saradnji sa opštinama Nova Varoš, Nikšić, Pljevlja i Berane sa ciljem da se kroz edukacije podigne svest građana o očuvanju životne sredine. U tom cilju je na 12 lokacija u gradu postavljno 48 kontejnera, od kojih četiri u Brodarevu. „S obzirom da je na svakom kontejneru vidno obeleženo za koju vrstu otpadi je on predviđen, računali smo na svest građana i njihovo razumevanje. Pa iako je najveći broj njih opravdao poverenje, nekoliko „kritičnih“ lokacija potvrđuje da se uprkos apelima stare navike teško menjaju“, kaže Dževad Beganović, rukovodilac RJ „Komunalna higijena“.
Zaposleni u ovoj radnoj jedinici tvrde da su najkritičnije lokacije u ulicama Rifata Burdževića gde su dva kontejnera zapaljena, dok se u preostala dva baca „sve i svašta“, i Valterovoj u blizini Gradske kafane. Kako bi vlasnicima trgovinskih radnji obezbedili uslove za odlaganje otpadi, na ovoj lokaciji su postavljena dva kontejnera, ali ni ona ne služe nameni. Radnici kažu da je skoro nemoguće razvrstati otpad, pa hartija, staklo, metal i PET ambalaža koji su predviđeni za selekciju i reciklažu, najčešće završe na deponiji u Stanjevinama.
Zanimljivo je da kontejneri koji su pre dve godine postavljeni na dve lokacije u Brodarevu do sada nijednom nisu pražnjeni?
„ Po dva kontejnera koja smo postavil u blizini Zelene pijace i Sportske hale do sada nisu korišteni, ali su neki delovi nestali zbog čega smo prinuđeni da ih povučemo i postavimo na druge lokacije. U blizini osnovne škole u Prijepolju su na kontejnerima osvanuli grafiti ne primerene sadržine koje smo morali očistiti i vrati na istu lokaciju, kaže Beganović.
On kaže da je zahvaljujući savesnim građanima do sada prikupljeno oko deset tona papira, dve tone PET ambalaže i nešto više od tone i po najlona i folije i dodaje da uskoro svi gradjani biti u obavezi da sami razvrstavaju kućni otpad čime će se, veruje, smanjiti i količina smeća na gradskoj deponiji.
U ukupnoj količini čak 50 posto zauzima beštenski otpad koji i pored brojnih apela komunalaca, najčešće završi u kontejnerima!
Izvor:Polimlje