Kroz virtuelnost u realnu poslovnost

Na regionalnom takmičenju „Poslovni izazov“ održanom prošle nedelje u Čačku, Amina Kapidžić i Jegda Radulović, učenice Ekonomsko – trgovinske škole u Prijepolju, osvojile drugo i treće mesto.
Kada se pre desetak godina Ekonomsko – trgovinska škola uključila u projekat „Dostignuća mladih“ učenicima je pružena mogućnost da kroz osnivanje učeničkih kompanija razviju preduzetnički duh i steknu određena znanja koja bi im koristila u započinjanju sopstvenog biznisa.
„Tokom ovih godina kompanije su menjale nazive, delatnost, rukovodioce, zapošljavale i otpuštale radnike, razvijale ideje, sarađivale sa drugim kompanijama, no svrha je ostala ista – da se učenici upoznaju sa rizikom i izazovima poslovnosti u svetu biznisa, kaže profesor Enes Hodžić koji sa kolegom Dejanom Vujaševićem koordinira rad „Sport side“ kompanije, čiji su predstavnici na regionalnom takmičenju u Čačku prošle nedelje, osvojili dve nagrade. U konkurenciji 100 učenika iz 21 srednje škole Jegda Radulović je osvojila drugo a Amina Kapidžić treće mesto i plasman u Nacionalno finale koje će se sredinom februara sledeće godine održati u Beogradu.
“ Takmičenje je osmišljeno tako da timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola nađu najbolji način za rešenje problema a naš zadatak bio je da fiktivnu izdavačku kuću izvučemo iz finansijskih krize i od nje napravimo profitabilnu firmu koja ima perspektivu. Ideja mora biti “opravdana” biznis planovima i svaki korak detaljno isplaniran a jedan od težih zadataka bio je da “upakonovanu” ideju u svega tri minuta prezentiramo žiriju sastavljenom od ljudi iz realnog biznisa, objašnjava nam Amina Kapidžić.
Jegda Radulović deli slično iskustvo i smatra da su od drugih bile u prednosti jer su zahvaljujući obrazovanju koje nudi Ekonomsko – trgovinska škola ali i ozbiljnom radu u kompaniji “Sport side”, ovladale veštinama veoma važnim za uspešno poslovanje.
“ Dosta toga se nauči na predavanjima, no u situaciji da nismo sigurni kako da rešimo određene probleme, konslultujemo se sa profesorkom Sedžidom Sadiković, koja je ujedno i direktor kompanije. Veliku podršku imamo i od direktora škole koji nam je omogućio sve uslove za rad i poslovanje firme u kojoj smo zaposlene. Izuzetna saradnja sa profesorom Ernesom Hodžićem, dovela nas je i do rezultata koje smo postigle na takmičenju u Čačku, a naše ambicije usmerene su ka “Poslovnom izazovu zapadnog Balkana” koje će se u aprilu sledeće godine održati u Zagrebu, otkrila nam je Jegda Radulović.
Virtuelna kompanija “Sport side” postoji već tri godine i bavi se proizvodnjom i trgovinom sportske opreme. “Sport side” zapošljava trideset jednog radnika koji u nekoliko sektora obavljaju različite radne zadatke. Kompanija ima izvanrednu saradnju sa drugim učeničkim kompanijama širom Srbije, a njeni dalji planovi su širenje proizvodnje, ukratko su svoju kompaniju predstavile nagrađene učenice.
Takmičenje u Čačku organizovala je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji iz finasijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
Izvor:Polimlje