Odzvonilo duvanskom dimu

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u 2016. godini biće uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima.
Kako se navodi, to će važiti i za sve ugostiteljske objekte.
Prema pisanju lista, svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama.
„Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima“.
Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.
Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je za Blic da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.
„Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima… napravili smo male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima pušenje biti dozvoljeno u posebnim prostorijama, s tim da će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni“, kazala je Krstev.
Biće zabranjena i proizvodnja slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.
Izvor: b92