Krsto Janjušević: Obnovljeni most u Prijepolju se neće zvati po osmanskom sultanu Mehmedu Fatihu (Osvajaču)

Prijepolje – Zahtev da se obnovljeni most na reci Limu, u Prijepolju, nazove Fatihov most izaziva ne samo čuđenje nego i zabrinutost svih dobronamernih ljudi, kaže narodni poslanik iz Krsto Janjušević (SNS).

Foto: A.Rovčanin

– Prvo, svi se pitamo kakve veze zaista ima osmanski sultan Mehmed Fatih (Osvajač), sa Prijepoljem? Tim pre što je za vreme njegove vladavine, prvi put 1459. godine, spaljena velika srpska pravoslavna svetinja – manastir Mileševa sa svojim Belim anđelom. Zar veličanjem nekoga ko je spalio Mileševu treba da obeležimo 8 vekova postojanja ovog manastira – navodi Janjušević.

– Drugo, šta danas znači prizivanje simbola osmanskih osvajanja Balkana i Srbije za skladan život svih stanovnika Prijepolja i Srbije za šta se iskreno i bezrezervno zalažemo. Težnja za slavljenjem osvajačke ideologije Osmanskog carstva u ličnosti njegovog sultana Mehmeda Fatiha (Osvajača) ne predstavlja ništa drugo nego pokušaj da se unese razdor u miran život stanovnika Prijepolja i našega kraja. Ovo je istovremeno svojevrsno ruganje svim žrtvama palim u borbi za oslobođenje od stranih osvajača, među njima i Osmanlija. Imamo dovoljno naših heroja i zaslužnih ličnosti koji su doprineli napretku Prijepolja i cele oblasti – naglašava narodni poslanik Krsto Janjušević.

Možda je najlepši naziv baš onaj koji mu je svaki Prijepoljac dao, Šarampovski most. Mostovi spajaju pa nećemo dozvoliti da ovaj most bude most koji deli.

– Na žalost onih koji bi da dele i seju mržnju, Šarampovski most za čiju je rekonstrukciju Vlada Srbije opredelila 216 miliona dinara će biti svedok mira, sloge, zajedničke borbe za nova radna mesta, nove investicije i lepšeg Prijepolja na svim poljima – zaključuje Janjušević.

PP Media