Vikend u znaku pčelara

Prijepolje – U Prijepolju je održana manifestacija Med je lek za dug vek. Uz poštovanje svih epidemiološkuh mera, na platou Doma kulture svoje proizvode izložilo je 20 pčelara iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Manifestaciju je otvorio prvi čovek opštine Vladimir Babić.

Manifestacija Med je lek za dug vek 15. put održana u Prijepolju, foto: A.Rovčanin
  • Vaše udruženje traje 15 godina, što moram pohvaliti, uspeh je samo o sebi. Žao mi je što nemate adekvatne uslove za rad, na tome se mora raditi snažnije i bolje i organizovanije. Nije mi drago što postoj etri udriženja, ne valja se deliti, već treba svi da sarađujete i da zajedno radite na terenu. Mi ćemo dati sve od sebe da ova manifestacija traje i da vam obezbedimo što bolje i efikasnije usloveza rad. Najvažnije u ovim vremenima da sačuvamo zdravlje naših porodica i da se okupljamo i na ovakvim manifestacijama i trajemo kroz vevkove – rekao je predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić.
Manifestaciju otvorio prvi čovek opštine Vladimir Babić, foto: A.Rovčanin

Pčelari navode da u zadnje četri godine, nisu imali goru godinu u pčelarstvu i težeg načina poslovanja. Ova izložba potvrđuje da su pojedinci ipak uspeli da sa svojim pčelama ostvare odrđeni dobitak.

  • Nas pčelare ohrabruje podrška predstavnika lokalne samouprave, što nije bila praksa prethodnih godina. Do sada smo imali samo nerazumevanje značaja pčelarstva u našem kraju. Podsećam vas da je savki treći zalogaj koji čovek stavi u usta, rezultat rada pčelara i pčelarstava. Naši su planovi opsežni i dugoročni, mi razmišljamo o tome da prijepoljski med sertifikujemo, a za to nam je potrevbna pomoć šire drujštvene zajednice. Prijepoljski med je prepoznatgnjiv širom Srbije, zahvaljujući nadmorskoj visini i flori, koja je prisutna u našim krajevima. U planu nam je i izgradnja pčelarske kuće, gde bi se održavale edukacije i seminari pčelara – kazao je predsednik udruženja pčelara Buidimir Tešević.

Predstavnici SPOC-a pustili su pogon za otkup meda, što je jedna od ključnih stvari za pčelarstvo Srbije.

  • Prvo smo kupili i adaptirali prostorije, sada smo opremili pogon gde se otkupljuje med po zavidnim cenama, što je izuzetno dobro za pčelare jer su prekupci zarađiovali više od pčelara, a glavne rezultate uipravo oni postižu. Još trba da uradimo pakovanje u teglama za šta je potrebno obezbediti 370.000 eura, i da med šaljemo u maloprodaju što je izuzetno dobro za svakog pčelara – naglasio je član IO SPOS Savo Mrdak.

GZS i PP Media