Lančanice na Limu prave odbranu na dva fronta

Priboj/Nova Varoš – Spas za nabujali Lim, koji je sa sobom nosio ogromne količine smeća bile su lančanice koje pu postavljene na dva mesta, kako bi prikupile ogromnu količinu otpada. Danima je trajalo čišćenje, a da bi prikupljanje smeća bilo brže i efikasnije jedna lančanica bila je uklonjena kako bi se sav otpad skoncentrisao na jednom mestu.

Ponovo postavljena lančanica kod Bistrice, foto: Rina

– U dogovoru sa resornim ministarstvom, Srbijavodama i EPS-om planski je uklonjena lančanica na reci reci Lim u Bistrici, kako bi se sav otpada koje su poplave nanele sakupio na jednom mestu, Potpećkom jezeru. Dobili smo dva revokera i tako olakšali sakupljanje 10.000 kubika smeća koje je Lim nosio sa sobom – kazao je za agenciju RINA, Siniša Laković iz UG „Jastreb“.

Naneti otpad je uklonjen, ali ono što je veliki i trajni problem jesu divlje deponije na obalama reke Lim u državama kroz koje protiče i veoma niska ekološka svest građana. Pored vode smešteni su mnogi auto-otpadi koji ugrožavaju ne samo prirodu, već i ljudske živote.

– Lančanica je vraćena u korito i reka Lim je sada duplo sigurnija, jer se brani na dva fronta. Ukoliko ne bude obilnih padavina kao početkom godine, a samim tim i nagomilavanja smeća, ona će tu i ostati. Time ne samo da smo sprečili gomilanje otpada u korito same reke, već smo sprečili dalje da se širi dalje ka Višegradu – istakao je Laković

Rina i PP Media