Zlatarsko jezero puno vode – povećana proizvodnja struje

Nova Varoš – Nakon prošlogodišnjih sablasnih slika izuzetno niskog vodostaja na Zlatarskom jezeru, sada je situacija u potpunosti drugačija. Nivo vode se zahvaljujući velikom prilivu vode usled obilnih jesenjih padavina ali i snega koji na pojedinim mestima u slivu reke Uvac dostiže i 50 centimetara.

Zlatarsko jezero puno vode, foto: GZS

„Trenutna kota Zlatarskog jezera je 877 metara nadmorske visine, dakle negde oko 80 odsto od ukupne akumulacije. S obzirom da je zima i da su niske temperature, gde smo merili i minus 20 stepeni celzijusa, sada je povećana i potrošnja,a asamim tim i proizvodnja električne energije, tako da je za ovaj period godine, popunjest akumulacije iznad višegodišnjeg proseka. Zadovoljni smo akumulacijom. OD jesenas smo imali bolju hidrološku sliku krajme prošle i početkom ove godine. Tako da samo značajno dopunili akumulaciju i podigli kotu za preko 25 metara”, kaže Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidroelektrana.

Prethodnih dana u medijima se pojavila informacija da se vodostaj u Zlatarskom jezeru može vratiti u normalan nivo tek za nekoliko godina, medjutim trenutna situacija opovrgla je te tvrdnje. Prema rečima Šaponjića, ceo proces završen je za svega nekoliko meseci, a glavni razlog prošlogodišnjeg niskog vodostaja nije proizvodnja električne energije već suša koja je pogodila ne samo ove krajeve.

Direktor Limskih hidroelektrana Predrag Šaponjić, foto: GZS

„Sve četiri hidroelektrane koje su pod upravom „Limskih hidroelektrana” su deo EPS-a i mi radimo u skladu sa dozvolama koje dobijamo od ministarstva. Znači sve što radimo, kada proizvodimo električnu energiju radimo u skladu sa vodnom dozvolom. Prošla godina je bila loša što se tiče hidrologije, možda najlošija u poslednjih 10 godina i u odnosu na 2021. godinu proizvodnju manju za 40 odsto. Što se tiče same popunjesti akumulacije, to zavisi od same hidrologije i od proizvodnje. Mi smo na te tvrdnje da se akumulacija ne može naputniti više godina, pa čak je bilo tvrdnji da se ne može napuniti ni sedam godina, u poslednja dva i po meseca, samo dobrim planiranjem proizvodnje i dobrom hidrologijom napunili u potpunosti akumulaciju za ovaj period godine”, rekao je Šaponjić.

Zbog trenutno velikog priliva vode i očekivanja njegovog povećanja usled topljenja snežnog pokrivača i prolećnih padavina, iz Uvačkog jezera deo vode prebacuje se u Zlatarsko jezero, dok se Uvačko koje se nalazi uzvodno od Zlatarskog, sprema za primanje velikih količina voda. Zlatarsko jezero zajedno sa jezerom Uvac zapremine je 470 miliona kubnih metara.

„Sredinom januara smo na Uvcu beležili ekstremno visoke dotoke vode. TO je bilo preko 260 kubnih metara vode u sekundi. Trenutno, agregat na hidroelektrani „Uvac” radi, tako da dopunjujemo akumulaciju Zlatarskog jezera. Akumulaciju Uvac spremamo za prolećne vode. Taj basen iz koga uzimamo vodu je deo Peštera, Zlatara, Jadovnika i očekujemo u narednom periodu više temperature, otapanje snega koji je preko pola metra i punjenje akumulacije na Uvačkom jezeru, a Zlatarsko upravo, najvecu količinu vode dobija preko Uvačkog”, kaže Šaponjić.

Od četiri hidroelektrane koliko ih ima u nadležnosti „Limskih hidroelekltrana”, tri se nalaze na Uvcu. To su HE Кokin Brod, Uvac i Bistrica, dok se samo HE Potpeć nalazi na Limu.

„U toku su veliki radovi na revitalizaciji naše najstarije i najveće he, a to je Bistrica. Pred EPS-om su veliki planovi. To je izgradnja reverzibilne Bistrica 2 koja će se prostirati izmedju Radojinskog jezera i nove brane Кlak. To je veliki projekat EPS-a, trenutno možda i najveći u Republici Srbiji. Mi uveliko radimo na tom projektu i imamo podršku i države i Vlade i predsednika Republike i on je značajan ne samo za EPS već i za celu Republiku Srbiju”, zaključio je Šaponjić.

PP Media i GZS