Lepotu planine spakovali u teglu

Nova Varoš – Svo voće koje proizvedu na porodičnom gazdinstvu u Miševićima na Zlataru Prelići prerade u sokove, po tradicionalnoj recepturi i na način kako se to ovde odvajkada radilo. Prave i slatka, a od nedavno i likere. Sve prirodno i zdravo, odgajeno u carstvu netaknute prirode. Njihovo imanje je na obodu kanjona Uvca u čijim liticama se gnezdi beloglavi sup, daleko od grada i prometnih saobraćajnica.

Bez veštačkih boja i konzervansa, foto: Varoške novine

Vida i njen suprug Miloljub – Mole Prelić u Miševićima gaje voće, koje se ne viđa tako često u ovom kraju. Jostu, ogrozd, ribizle crvene i crne, pa malinu, višnju, jagode, kupine, trešnje… Sve ono što može da podnese surovu planinsku klimu.

-Godinama nam je to bio samo hobi, ali pre oko godinu dana, nakon što je suprug Mole ostao bez posla u fabrici, rešili smo da sa svojim proizvodima izađemo i na tržite. Mada je sve još u domenu domaće radinosti, prodaja solidno ide, pa planiramo da proširimo proizvodnju – kaže Vida.

Angažovana je cela porodica. Кoliko mu obaveze dozvole pomogne im sin Darko, naš poznati frulaš, i ćerka Dana koja nakon udaje živi u Banja Luci, ali je najveći teret na Vidinim plećima. Vida je medicinska sestra u Domu zdravlja u Novoj Varoši, ali i pored obaveza na poslu sve stigne.

-Sokovi i slatko koje pravimo su bez veštačkih boja i konzervansa, pasterizujemo ih na šporetu ‘smederevcu’, i pakujemo u staklenu ambalažu sa našom etiketom. Mogu se kupiti u prodavnici zdrave hrane u gradu, kao i na Zlataru, šaljemo i poštom, a dosta i poklonimo prijateljima i poznanicima. Mada nam je kvalit proizvoda najbolja preporuka i reklama, imamo i svoju stranicu na instagramu, pa porudžbine stižu sa raznih strana – kaže Vida.

Na imanju mnogo posla – Miroljub Mole Prelić, foto: Varoške novine

Najviše posla je na imanju u Miševićima, jer treba voće okopati, orezati, obrati… Pod malinom imaju desetak ari, par ari pod jagodom, više od 150 sadnica ribizle, 40 sadnica joste, a tu je i drugo povrće i voće. Taman koliko mogu da obrade sami.

-Često sam kao patronažna sestra poslom obilazila okolna, plansinska sela. I gde god bi videla neko za naše prilike neobično voće, uzimala sam sadnicu ili pelcer. Rad u bašti me prosto ‘odmarao’. Zasad u Miševićima tako se postepeno širio, što je u jednom trenutku postalo veliki problem. Jer, kako u ovim krajevima nema organizovanog otkupa, osim za malinu, pojavio nam se višak voća. Zbog toga je proizvodnja sokova došla kao logično rešenje. Кako je tržište prosto gladno domaćih proizvoda, posao je počeo da se širi, a sa njim i paleta proizvoda. Svi vole da pojedu i popiju nešto domaće, ali malo ko ima vremena ili ume to i da spremi – kaže Vida.

Slatko, kojim se uz kafu i čašicu domaće rakije u ovom delu Srbije obično počinje dan, posebno je zanimljivo turistima koji odmaraju na Zlataru. Slatko se retko gde još kuva, a Prelići ga prave od kupine, malina, jagode…

-Najviše se traži slatko od joste, koja se retko gaji kod nas. Nastala je ukrštanjem ogrozda i ribizle, i ima kiselkast ukus koji osvežava, pa razmišljamo da plodove ovog voća ponudimo i u svežem stanju. Bez premca je međutim liker od crne ribizle i crnog vina, mada se dosta traže i druga dva, od višnje i maline sa domaćom rakijom, šljivovicom- priča Vida.

Osim na teglu i flašicu, Prelići svoje proizvode odnedavno nude i „na korpu“. U ponudi su slatka i slana, lepo su dekorisane, pa se obično nose kao poklon. „Slatka“ je sa sokovima i drugim proizvodima od voća. Takozvana „slana korpa“ je nešto novo i u njoj su domaći sirovi ‘začin 3’ (mešavina peršuna, šargarepe, crnog luka, prazilika), kisele tikvice u tegli, salata od cvekle, po pakovanje heljdovnog i ražanog brašna, pasulj. Sve domaće, sa iz Miševića, sa Zlatara.

-Volimo kombinacije raznih vrsta voća i ukusa, pa je moguće da će mo uskoro ‘izbaciti’ i neki novi liker ili slatko. Iz želje da ponudimo nešto neobično i novo nastala je i ‘slana korpa’ od povrća koje porizvodimo za naše potrebe. Mada je dobro prihvaćena i traži se, za sada nemamo nameru da se širimo u tom pravcu. Poštujući želju tržišta svi naši proizvodi su u manjim pakovanjima, jer prošla su vremena kada se kupovalo ‘na veliko’ – kaže Vida.

VEĆINOM RADE RUČNO : Većinu poslova na imanju oko voća Prelići obavljaju ručno. Miloljub – Mole Prelić ( 57) je metalostrugar po struci, a kako je trenutno bez stalnog posla najveći deo vremena provodi u rodnim Miševićima.

-Imamo traktor i kosačicu, sa kojima odradimo tek deo poslova. Mole je vrstan majstor pa često napravi i neko priključno oruđe, kako bi nam olakšao rad- kaže Vida Prelić (50).

PP Media