Lidl zainteresovan za izgradnju marketa u Prijepolju

Prijepolje – Nemački trgovinski lanac Lidl zainteresovan je za otvaranje prodajnog objekta u Prijepolju, kazao je predsednik opštine Vladimir Babić upoznavajući članove Opštinskog veća o razgovoru koji je juče imao sa menadžmentom nemačkog tvgovinskog giganta.

Opštinsko veće u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

„Mi imamo dobre namere da otvorimo vrata investitorima, međutim razmatrajući detaljni urbanistički plan kroz parcele koje poseduje Varaklić su planirane tri saobraćajnice. Oni su izrazili neslaganje sa našim prostornim planom, dve parcele od hektar i nešto su ispresecane na četiri i toliko su usitljene da nijedna ozbiljnija investicija ne može da se izvede. Gledamo da uđemo u izmene detaljenog plana, što nije brz proces, ali ako bi oni mogli da se uklope i svoj plan smeste između gornje i donje ulice, a da srednju pokušamo da izbrišemo onda bi ta investicija bila izvesna. Dolazak Lidla bi mnogo uticao na razvitak grada jer je konkurencija dobra stvar, barem bi se povećao asortiman robe i snizile cene”, rekao je Babić.

On je naveo, da zbog daljeg prosperiteta grada, treba da se uđe u fazu otkupa privatnih parcela.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić, foto: A.Rovčanin

„Dobili smo saglasnost za eksproprijaciju zemljišta, više ne zavisimo od dobre volje vlasnika parcela, u svakom slučaju bi voleli da dođe do sporazuma. Za grad naših kapaciteta bolje je imati i više manjih ulagača nego par velikih. Investitor Lidl tvrdi da čim oni neku infrastrukturu oforme da za njima ide još par koji ih prate, jer im je poslovanje usko povezano. Hoćemo da radimo saobraćajnice ali treba obezbediti vodu, struju iako neko misli da je to lako mi imamo problem sa vodosnabdevanjem i nekih delova grada, koje ne možemo da pokrijemo sa gradskom vodom zbog pritiska ili opterećenja mreža. Zatim, nemamo dovoljno trafo stanica da bi razvili elektromrežu i zbog toga smo EPS-u uputili zahtev da smo spremni da investiramo deo novca za to i prva bi bila pored sale kako bi se rasteretio Кolovrat”, kazao je Babić.

Opštinsko veće donelo je odluku o davanju saglasnosti predsedniku lokalne samouprave za angažovanje advokata koji će zastupati opštinu pred sudovima, kako bi se premostio vakum period do izbora novog pravobranioca. Takođe, vršiocu dužnosti direktora Doma kulture istekao je mandat, tako da će se i za to radno mesto morati raspisati konkurs.

GZS i PP Media