Lim je granica koja spaja

Priboj – Uoči svetskog dana voda, na obali Lima u Priboju, sastali su se učesnici projekta.

“Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti” iz Bijelog Polja i Priboja.

,,Ovo je povod da sednemo i porazgovaramo kako možemo da zaštitimo reku Lim i na koji način bi mogli da organizujemo zajedničke turističke projekte”, rekao je član opštinskog veća opštine Priboj Miralem Gogalić. On je dodao da će razmeniti iskustva sa kolegama iz Bijelog Polja, dogovarati se i izdati proglas kako da plan zaštite sprovedu u delo.

,,Mi prvo hoćemo da pokažemo sliku naše dobre saradnje a potom da pokrenemo projekte između sedam opština i tri države da zajednički učestvujemo u raznim projektima”, rekao je Gogalić.

Predsednik NVO Euromost iz Bijelog Polja Almer Mekić, istakao je značaj međuopštinske i prekogranične saradnje. On je precizirao da je projektom u kome učestvuju opštine Bijelo Polje i Priboj prediđena sanacija po šest deponija na teritoriji obe opštine.

“Na mestima gde su sada deponije vršiće se ozelenjavanje, postavljaće se klupe, rekultivisani prostor biće pokriven video nadzorom a ove dve opštine dobiće i aparate za merenje kvaliteta vode tako da će moći samostalno da obaveštavaju građane o kvalitetu limske vode”, kazao je Mekić.

On je rekao da je putujući iz Bijelog Polja do Priboja prošao pored nesnitarne deponije Stanjevine koja se nalazi na teritoriji opštine Prijepolje koja se nalazi tik uz Lim.

“To je ekološka crna tačka ali nismo zadovoljni učešćem u rešavanju tog problema prijepoljske opštine. Pozivali smo i njih kao predstavnici civilnog sektora da im pomognemo, jer nije naš posao samo da kritikujemo, međutim oni nisu pokazali interesovanje da budu deo nekog ekološkog projekta”, tvrdi predsednik NVO Euromost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *