Lim se povlači, ali u Prijepolju i dalje vanredno

Prijepolje – Usled poplavnog talasa iz Crne Gore i izlivanja reke Lim na delu teritoriji opštine Prijepolje još uvek je na snazi vanredna situacija. Prema rečima predsednika opštine, Vladimira Babića, ona će potrajati i narednih nekoliko dana dok mogućnost novih poplava bude svedena na minimum.

Foto: A.Rovčanin

„Iako se Lim vratio u svoje korito, zbog nestabilnosti vremenskih prilika i dalje smo u maksimalnoj pripravnosti. Ovo je mesec novembar kada su i količina i intezitet padavina veoma nepredvidivi. Postoje uređaji koji to prate, i mi pratimo vremenske prilike u Crnoj Gori, prvenstveno u Bijelom Polju, jer nam odatle preti opasnost. Ukoliko bude potrebno mi ćemo reagovati, ali ako sve ostane u ovakvim granicama, u narednih sedam dana možemo očekivati ukidanje vanreden situacije“, rekao je za RINU, Vladimir Babić predsednik opštine Prijepolje.

Štab za vanredne situacije kao i lokalna samouprava tokom poplava akcenat su stavili prventstveno na spasavanju ljudskih života, a zatim materijalnih stvari, životinja i dobara.

„Nije bilo većih pričinjenih šteta. Podrška je stigla iz ministarstava u vidu pomoći ljudstva i mehanizacije, ali na svu sreću nismo imali potrebu za tim. Oni koji su prihvatili da prave nekretine na lokacijama pored Lima, moraju biti svesni rizika. Nismo u mogućnosti da svima sagradimo obaloutvrde oko kuća. Кada sve ovo prođe, i kada ljudi sagledaju štete nastale od poplava, videćemo koliko i kako možemo još da pomognemo“, dodao je Babić.

Rina i PP Media