Limom pluta hiljade belih mehurića nalik peni, građani sumnjaju da je reka zagađena

Niz reku Lim od jutros teče hiljade mehurića nalik beloj peni, što je uznemirilo stanovnike priobalnih mesta u okolini Prijepolja. Za sada nema zvaničnih informacija kako je došlo do ove pojave. Žitelji Ivanja koji su nam poslali fotografije sumnjaju da je neko na potezu između Velike Župe i njihovog naselja prosuo nepoznatu materiju u vodu, koja je zatim stvorila mehuriće, ali ne isključuju mogućnost i da su mehurići stigli iz Crne Gore.

– Jutros iznad ivanjskog mosta mogla se videti veća količina belh mehurića kako pluta niz reku. Ovo me je potsetilo na vremena kada se proizvodila celuloza u Beranama i kada su otpedne vode iz fabrike završavale u Limu a zatim pravile mehuriće koji su stizali i do nas. Sada sumnjam da je neko prosuo opasnu materiju koja bi mogla da zagadi i onako dovoljno prljav Lim i ugrozi riblji fond u njemu – priča sredovečni čovek.

Beli mehurići plutaju Limom, foto: www.ppmedia.rs

Inače, pre nekoliko dana zbog zagađenosti Lima i brige za rekom NVO „Euromost“ iz Bijelog Polja, pisala je dopise i slala na adresu evropskom komesaru za životnu sredinu Karmenu Veli i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Oravu. U pismu je iskazana zabrinutost za sudbinu Lima zbog konstantnog zagađivanja reke koje potiče iz kanalizacionih cevi kojima fekalni i drugi otpadi idu direktno u nju, od raznog otpada iz klanica i živinarskih farmi, nagomilanog smeća i šuta, od kojeg nestaju obale.
PP Media