U studentskim domovima u Beogradu mesta ima za 9.558 akademaca

U beogradskim studentskim domovima mesta ima za 9.558 akademaca, već je useljeno 1.335 brucoša, dok je za studente starijih godina konkurs u toku i raspodela će biti oko 1. decembra.

Ove godine bolji uslovi smeštaja očekuju studente u domovima „4. april“, „Rifat Burdžević“, „Patris Lumumba“, Studentskom gradu, gde su tokom leta bila veća renoviranja.

Šef službe za raspodelu studentskih mesta u Studentskom centru Beograd Dragan Dondur pojašnjava da je konkursom Ministarstbva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predviđeno 9.558 mesta u domovima za sve budžetske studente koji nisu iz Beograda (čije prebivalište nije na teritoriji Beograda).

Brucoši su ove godine dobili 1.200 mesta, i još 135 mesta za društveno osetljive kategorije. Na mesto u domu mogli su da računaju samo najbolji, oni koji su imali dobar prosek u srednjoj školi.

Poslednja na listi među devojkama koja je dobila mesto u studentskom domu imala je prosek ocena iz srednje škole 4,70, dok je među mladićima poslednji na listi imao prosek 4,60.

– U toku je konkurs za studente starijih godina i oni dokumentaciju predaju na svojim matičnim fakultetima. Konkurs traje do 31. oktobra, a raspodela će biti, kao i svake godine, oko 1. decembra – kaže Dondur.

Studentima se za smeštaj u domu boduje uspeh na fakultetu, ali i materijalni status porodice. Bodovanje se radi na fakultetima i za to postoji posebna formula. Svaka visokoškolska ustanova, proporcionalno broju studenata na budžetu, dobija određeni broj mesta u nekom od 11 studentskih domova u Beogradu.

Najveći fakulteti kao što su Mašinski, ETF, Filološki , Medicinski, Pravni, Ekonomski fakultet dobijaju i najviše mesta, dok fakulteti kao što je Likovna akademija, Muzička akademija, koji imaju mali broj studenata, dobijaju manji broj mesta u domu.

Svake godine tokom leta obavljaju se i veće rekonstrukcije u domovima. Ove godine obnovljen je deo studentskog doma „4. april“, gde su renovirani 4. i 5. sprat A i B bloka, zatim studentski dom „Rifat Burdžević“, gde je renovirano potkrovlje u šestom bloku.

– Najveći posao odrađen je u „Patrisu“ u petom bloku, gde su smeštene devojke, i tu je zamenjena kompletna stolarija, okrečene su i sređene sobe. Veliki posao odrađen je i u Studentskom gradu gde je u prvom i drugom bloku zamenjena vertikalna kanalizaciona mreža, renovirani toaleti, okrečene i sređene sobe – naglasio je Dondur.

Smeštaj u studentskim domovima u Beogradu košta od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, zavisno od kategorije i broja kreveta u sobi. Najskuplje su jednokrevetne sobe, a najnižu cenu imaju četvorokrevetne sobe.
Izvor: Blic