Limska regata ponovo na staroj trasi, od Plava do plaže Petrovac

Prijepolje – Limska regata, dvadesettreća po redu, biće održana od 3. do 5. juna. Rafteri će ove godine startovati iz Plava, i putanjom dugom više od 130 kilometara završiti na plaži Petrovac kod Prijepolja.

Limska regata od Plava do Prijepolja startuje 3. juna, foto: A.Rovčanin

Limska regata, manifestacija koja spaja gradove dve susedne države, povezane brzacima reke Lim, nakon dvogodišnjeg održavanja na “skraćenoj ruti” zbog pandemije korona virusom, ponovo se vraćaju na staru trasu. Prvog dana regate, biće aktuelna deonica od Plava do Andrijevice. Drugi dan rezervisan je za trasu od Berana do Bijelog Polja, a poslednjeg, trećeg dana, učesnici će preći put od Kumanice do plaže Petrovac kod Prijepolja. Prema rečima direktorke Turističke organizacije Prijepolja, Dragane Varaklić ova manifestacija označiće početak letnje turističke sezone, koja će biti u znaku aktivnog odmora.

– Prema našim saznanjima splavarenje Limom je izuzetno interesantno za turiste, ne samo za ovu manifestaciju već i tokom celog leta. Limska regata simbolično će označiti početak letnje sezone i brojnih manifestacija koje ćemo organizovati uz pomoć lokalne samouprave – ističe Dragana.

Dragana Varaklić direktorka TOP i rafter Dragoljub Simović : Sve spremno za Limsku regatu, foto: A.Rovčanin

Sama regata je međunarodnog karaktera, učesnici su iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Limsku regatu zajednički organizuju turističke organizacije Plava, Andrijevice, Berana, Bjelog Polja i Prijepolja, uz saradnju sa rafting klubovima.

– Jako veliko interesovanje vlada za predstojeću regatu, ljudi su se zaželeli spusta Limom i prave avanture. Do sada je prijavljeno 15 posada iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, imamo najavu da će biti još njih desetak – ističe Dragoljub Simović iz planinarsko splavarskog kluba „Кolovrat”.

Lim i njegovi bukovi očarali su ljubitelje ekstremnih sportova, pa je ova manifestacija prerasla u tradicionalnu. Tokom pandemije njeno održavanje nije prekidano, već su rafteri dve države zbog strogih epidemioloških mera splavarili Limom, svako u svojoj zemlji.

PP Media