Litija na Trojice prošla gradskim ulicama

Nova Varoš – Na Trojice, kasno po podne, gradskim ulicama prošla je litija sa nekoliko stotina vernika, kojom se priziva blagoslov Božji na grad i sve njegove žitelje, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

Litiju koju je predvodio episkop mileševski Atanasije, prošla je ulicama Svetog Save do Doma kulture, pa ulicom Solunskih ratnika i Кarađorđevom do zgrade opštinske uprave ispred koje je služen molben, pa niz Vignjeve nazad do crkvene porte. Na čelu najmasovnije litije do sada nalazila se ikona Svete Trojice, a iza nje u koloni sveštenici Mileševske eperhije, đaci, polaznici veronauke i brojni građani.

Lomljenjem slavskog kolača obeležena je slava Hrama Svete Trojice i grada, a čiji su domaćini ove godine bili privatni preduzetnici Radomir Bato Matović i Miško Čolović. U prigodnom kulturno-umetničkom programu u crkvenoj porti, učestvovali su članovi КUD-a Doma kulture i crkveni hor iz Čačka.

Litija na Trojice obnovljena je lane nakon pet godina pauze. Prva litija nakon Drugog svetskog rata kroz Novu Varoš je prošla 2007. godine dok je na čelu mileševske eparhije bio episkop Filaret. Međutim, već 2012. taj običaj je prekinut , zbog navodno salbog interesovanja vernika.

Varoške novine i PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *