Uvodi se red u finansiranje civilnog sektora

Na koji način je udruženje trošilo budžetska sredstva i kako će država postupati u slučaju nepravilnosti i nenamenskog trošenja novca, glavne su novine nove uredbe koja uređuje finansiranje oko 33.000 udruženja u Srbiji. Pravila u ovu oblast uvedena su na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Kako naglašavaju u MDULS, cilj je da se reguliše trošenje budžetskih para koje na godišnjem nivou iznosi 16,8 milijardi dinara. Deo tog novca ide i za finansiranje političkih partija, udruženja, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, sportska udruženja, verske organizacije, a deo pokriva programe od opšteg interesa.

– Pored obaveznog pisanog izveštavanja, uveli smo i mogućnost monitoringa na terenu i rokove u kojima se program mora realizovati – kaže Ivana Antić, pomoćnica ministra. – Prilikom dodele sredstava, vodiće se računa da li je udruženje namenski trošilo budžetska sredstva u ranijem periodu, a precizira se i postupanje u slučaju nepravilnosti. Tako, ako se prilikom praćenja realizacije programa utvrdi nenamensko trošenje, nadležni su dužni da raskinu ugovor, zahtevaju povraćaj prenetih sredstava, a udruženje je dužno da novac vrati sa zakonskom kamatom.

Pravila nalažu da bi udruženje moglo da aplicira za neki od državnih konkursa da mora najpre da bude registrovano.

Važno je da država podržava aktivnosti udruženja, ali je, s obzirom na to da se radi o novcu građana, bilo potrebno i dodatno urediti način na koji državne institucije sredstva dodeljuju, ali i mehanizme kontrole trošenja tih sredstava – kaže Antić.

Nova uredba obavezuje i državne organe da budu aktivniji radi boljeg planiranja, odnosno organi javne uprave najkasnije do kraja januara moraju da dostave Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom informacije o konkursima koje će imati tokom godine, tako da će na njihovom sajtu udruženjima biti dostupan godišnji plan raspisivanja javnih konkursa.

– Na ovaj način ne samo da ih obavezujemo da bolje planiraju, već obezbeđujemo izvesnost i predvidivost u njihovom finansiranju koja se mogu blagovremeno pripremiti i na taj način isplanirati kvalitetnije projekte – smatra naša sagovornica.

KALENDAR KONKURSA

Ministarstvo priprema i aplikaciju “Kalendar konkursa” koja će omogućiti jednostavan pristup i unos podataka svakom organu javne uprave, a korisnicima iz civilnog sektora i drugim zainteresovanim stranama omogućiti bolji pristup informacijama i jednostavnije, hronološko praćenje konkursa.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *