Litija praćena jakom kišom prošla ulicama Prijepolja

Prijepolje – Centralnim gradskim ulicama Prijepolja prošla je litija u znak obeležavanja hramovne slave Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon litije u crkvenoj porti obavljeno je rezanje slavskog kolača a potom trpeza ljubavi uz bogat kulturno-umetnički program.

Foto: A.Rovčanin

Uprkos jakoj kiši, više od hiljadu Prijepoljaca, sa trobojkom na čelu predvođeni vladikom mileševskim Atanasijom, krenulo je u litiju od Crkve Svetog Vasilija Ostroškog ulicom Sandžačkih brigada, zatim duž Valterove ulice pored zgrade Opštinske uprave do Vakufskog mosta, i dalje ka Domu kulture do crkvene porte.

Vasilije Ostroški, prozvan i Čudotvorcem, rođen je kao Stojan Jovanović, 1610. godine, u selu Mrkonjići nadomak Trebinja. Školu je učio u manastiru Zavala kod svog strica igumana Serafima. Upokojio se 1671. godine.

Foto: A.Rovčanin

Danas se njegove mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog kod Nikšića. Vekovima unazad isposnicu i kojoj se čuvaju mošti Svetog Vasilija, verujući u njihove čudotvorne moći, posećuju vernici svih religija, koji dolaze na poklonjenje ili traže spas i izlečenje.

PP Media