Ljajić: Ugovor o Železari znači rast BDP-a od 4,5 odsto

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da potpisivanje ugovora o Železari Smederevo znači dalji rast BDP-od oko 4,5 odsto na godišnjem nivou i ocenio da se isplatilo sve što je urađeno po tom pitanju u prethodnom periodu.
„Videćemo koliko će taj rast biti, oko 4,5 odsto, a možda i više na godišnjem nivou. To znači za 5.000 ljudi koji rade u Železari, a mnogo više za koperante same železare. Ovo je od ogromne važnosti jer većina ekonomista smatrala da je jednostavan način da se reši Železara da se ona zatvori“, rekao je Ljajić.
On je ocenio da je sve što je urađeno po pitanju Železare Smederevo rezultiralo time da se, kako je rekao, „jedan naš gigrant, koji je bio na kolenima, podigne“, ljudima obezbedi posao i plata, a čitavoj ekonomiji Srbije da „perspektiva i nada da može da stane na zelenu granu“.
Ministar privrede Željko Sertić i predsednik kineske kompanije Hestil Ju Jong, potpisaće danas kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo.
Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije Hestil za kupovinu Železare Smederevo, koja je jedina dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je neposredno posle toga izjavio da očekuje podršku Brisela ovoj privatizaciji.
Izvor: tanjug