Luka Šaponjić pobednik plivanja za Časni krst na Zlatarskom jezeru

Nova Varoš – Devetogodišnji Luka Šaponjić iz Nove Varoši, pobednik je, devetog po redu Bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je danas organizovano na Zlatarskom jezeru.

Luka Šaponjić pobednik plivanja na Zlatarskom jezeru, foto: PP Media

Po deveti put, Crkvena opština Nova Varoš, Turistička organizacija Zlatar i opština Nova Varoš uz blagoslov Eparhije mileševske organizovali su Bogojavljensko plivanje za časni krst na Zlatarskom jezeru.

– Od 20 učesnika, 18 je zaplivalo. Najmlađi ima 9 a najstariji 46 godina. Za mene su svi pobednici jer su svi imali hrabrosti i srce da skoče u poprilično hladno jezero – kaže direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

Bojan Blagojević iz Užica i ove godine je na Zlatarskom jezeru doplivao prvi do Časnog krsta. On je međutim,uz saglasnost ostalih, osvojeno znamenje poklonio Luki Šaponjiću iz Nove Varoši koji je sa svojih devet godina bio najmlađi učesnik manifestacije.

Foto: PP Media

-Došao sam da plivam da bih se malo javio Bogu i da bih bio više s njim – kaže devetogodišnji Luka Šaponjić.

Za Časni krst plivala je osamnaestogodišnja Sunčica Bogićević iz Užica. Ova mlada kikbokserka je do sad sedam puta učestvovala u Bogojavljenskom plivanju jer kako kaže, porodica ju je naučila da se tradicija poštuje ali kroz običaje i duh jača.

-Tako su nas vaspitali – da guramo sebe do granica izdržljivosti i radimo najbolje što možemo – ističe Sunčica.

Nakon osvećenja vode i Časnog krsta  i pozdravne reči predsednika opštine Nova Varoš Radosava Vasiljevića, po tradiciji plivalo se na deonici dugoj 33 metra, u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji pre vaskrsnuća.

-Treći put plivam za Časni krst. Prelep je osećaj, nije strašno, nije hladno. Apelovao bih na našu opštinu da ubuduće ne bude takmičarskog karaktera već revijalnog, jer to je i poenta- da ispoštujemo običaj i održimo tradiciju – kaže Vladimir Vasilić.

Zbog visokog vodostaja a brinući o bezbednosti učesnika, ove godine nije organizovano Bogojavljensko plivanje na reci Lim u Priboju, gde se prijavio 51 plivač. Ipak, neki od njih, ne želeći da prekinu tradiciju, došli su, da se za Časni krst nadmeću  na Zlatarskom jezeru.

-Deveti put plivam za Časni krst a prvi put na Zlatarskom jezeru. Obzirom da u Priboju nažalost nismo mogli da plivamo zbog visokog vodostaja, došao sam ovde, da ne prekinem tradiciju – navodi Strahinja Bjelić.

Najstariji plivač na Zlatarskom jezeru bio je četrdesetšestogodišnji  Darko Maksimović iz Užica. Na obalama jezera okupio se i veliki broj gledalaca koji je došao da bodri hrabre plivače a da sve protekne mirno i bezbedno pobrinuli su se pripadnici MUPa i Žandarmerije kao i lekarske službe.

PP Media