Maja Gojković održala sastanak sa predstavnicima novinskih udruženja

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Čajetina/Užice/Čačak – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković održala je sastanak sa predstavnicima novinskih udruženja Prouns, Кomnet, Društvo novinara Srbije, Asocijacija radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika. Oni su, kako ističu, pokušali da ukažu nadležnom ministarsvu na brojne probleme sa kojima se suočavaju.

Predstavnici novinarskih udruženja na sastanku sa ministarkom Majom Gojković

„Na srpskoj medijskoj sceni došlo je do podele na dve grupacije kad su u pitanju medijska udruženja. Prva, kojima između ostalog pripadaju UNS, NUNS, Lokal pres.. su imala za cilj da sruše sistem Slobodana Miloševića i ojačaju svoje kapacitete obezbeđujući sebi sredstsva iz državnog budžeta. Tada su lokalni mediji gurnuti i stranu, pa su novinari u unutrašnjosti Srbije bili prinuđeni da osnivaju svoja udruženja. Tada su članovi prve grupacije pokušali da nas diskredituju, proglašavaju naša udruženja fantomskim oduzimajući nam sva prava. U Zakonu o informisanju, između ostalog, uveli su uredbu da članove komisija kad je u pitanju ocenjivanje projkata na državnom nivou, mogu predlagati samo udruženja koja su starija od tri godine. Prošle godine izvršili su pritisak na resorno Ministarstvo da se povuku rešenja kojima je u komisiju izabrano šest članova koji pripadaju ovoj „drugoj grupaciji“, izjavio je za RINU, Vladan Stefanović iz udruženja Кomnet.

Predstavnici medijskih udruženja takođe su istakli da na osnovu brojnosti članstva, predstavljaju značajnu medijsku snagu, ali da i pored toga nisu dovoljno zastupljeni u izradi medijskih dokumenata koji regulišu medijsku scenu i od kojih zavisi sudbina svih novinara i medijskih radnika.

Oni su ukazali ministarki kulture i informisanja da nisu zastupljeni u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara, kao ni u Radnoj grupi za primenu Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije 2020-2025. godine i da bi njihovo učešće u radu, zahvaljujući njihovom iskustvu i kredibilitetu, značajno doprinelo poboljšanju uslova na medijskom tržištu.

„Ministarka Gojković je rekla da će razmotriti način da i naša udruženja, koja čine novinari i medijski radnici iz različitih delova Srbije, u narednom periodu budu zastupljena na adekvatan način. Dogovoreno da ovakvih sastanaka na kojima ćemo moći nadležne da upoznamo sa našim problemima i poteškoćama sa kojima se suočavamo, bude još“, rekao je Stefanović.

PP Media