Malinari otkrili – problem dolazi iz komšiluka?

Svake godine ista priča – grad desetkuje rod maline, cena crvenog zlata je niska, a proizvođači ne žele da osiguraju svoje zasade.

I posle nevremena, koje je u proteklih deset dana zadesilo ivanjički i ariljski kraj, malinari traže pomoć od Ministarstva poljoprivrede.

„Trebalo bi da postoji bolja saradnja na nivou regiona, da se aktiviraju države da se razbija na vreme da ne dođe do problema“, kaže za Prvu Miodrag Bogdanović, predsednik Udruženja malinara „Vilamet“ iz Ivanjice, dodajući da je za njih najbezbedniji vid zaštite ovakav kakav jeste – osiguranje.

Na pitanje zašto ne osiguraju svoju malinu pa da mogu mirno da spavaju, kažu da je poblem u ceni i da je to velika stavka jer se mora osigurati i kupina.

Bogdanović je rekao da je Ministarstvu predloženo i da je bitno štititi područje koje svake godine ima problem, da se stopitra i štiti i iz Bosne i Hercegovine.

„U BiH se svake god širi proizvodnja, zašto bi oni štitili? Uveze se malina iz BiH i izmiksuju sa srpskom. Najbitnije da se štiti deo Bosna – Srbija, jer ovo što se dešava ne zavisi od Srbije“, ističe on.

Kako kažu, sa Ministarstvom su usaglašeni stavovi, ali jedan deo nije ispunjen, a to je da se poveća plaćanje strelcima koji rade.

„U Arilju i Ivanjici strelci neće da rade za 4.000 dinara. Oko 20 protvigradnih stanica uopšte ne rade.“

A na pitanje zašto ne osiguraju svoju malinu predsednik Vilamet Spas asocijacije poljoprivrednika Dragan Bogdanović odgovara:

„Nema narod novca, ne može po ovim cenama da se osigura, mora da radi protivgradna zaštita i tačka. Vi osigurate ali posle dve godine nema maline, nemate šta da vežete. Šta, dobio sam ove godine pare od osiguranja, ali šta da vežem ove godine?“

On kaže da su zamolili da se štiti iz Bosne, i da su predložili da se uzme dinar, 50 para od maline, da bi se platilo više strelcima.

„Moramo štititi, bino je da se plate i da nas zaštite“, ističe on.

Bogdanović kaže da je šteta od grada koji je nedavno pogodio ariljsko područje od 30 do 60 odsto.

„Arilje, Bajina Bašta, Ivanjica – stvarno katastrofa i apelujemo na državu da pomogne. Ako kod nas propadne nama nas“, kaže on.

Izvor: B92