Malinari ponovo traže smenu resornog ministra

Savez malinara „Srpska malina“ i udruženje „Vilamet“, koji okupljaju proizvođače iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, na zajedničkoj Skupštini održanoj u Arilju doneli su odluku da od premijerke Ane Brnabić zatraže smenu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i potpredsednika Privredne komore Srbije Rada Ljubojevića. Na ovakav korak odlučili su se zbog odnosa Vlde Srbije prema njima i prošlogodinje niske otkupne cene roda, dok je smena Ljubojevića tražena jer kažu da je svojim delovanjem uspeo da posvađa i razjedini malinare i napravi nacionalni savez bez njihovog znanja i učešća reprezentativnih predstavnika.

– Naše zahteve uputićemo direktno premijerci Vlade Srbije Ani Brnabić, takođe oni će biti dostavljeni skupštinskom Odboru za poljoprivredu. Pojedine grupacije vešto manipulišu i pokušavaju da nas predstave kao nelegitimne predstavnike malinara i ako mi okupljamo najveći broj proizvođača u celoj zapadnoj Srbiji – kaže predsednik Saveza malinara „Srpska malina“ Mišo Živković.

Detalj sa sastanka održanog u Arilju, foto: www.ppmedia.rs

Zajedničkoj skupštini dva najveća udruženja prisustvovali su predstavnici proizvođača članica udruženja iz deset opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga. U Užicu je nedavno krenuo i upis poljoprivrednih gazdinstava za dodelu bespovratne pomoći u mineralnom đubrivu i sadnom materijalu domaćinstvima koja su pretrpela štetu usled vremenskoh nepogoda na zasadima malina i kupina, međutim iz saveza “Srpska malina” smtraju da upis vrše nelegitimna lica i da to rade bez ikakvih kriterijuma.

– Mi smo učestvovali 2012 godine kao savez u delenju đubriva. Tada su u ceo proces bile uključene i lokalne samouprave sa poljoprivrednim stručnim službama. Danas niko ne zna ko te potpise prikuplja, to se radi po kafanama i bez ikakvih kriterijuma i pravilnika. U resornim ministarstvu i u Upravi za agrarna plaćanja o tome ništa ne znaju i nisu obavešteni. Proizvođači se ovakvim postupkom samo zbunjuju jer to rade samozvane grupe a ne legitimni predstavnici malinara – kaže tehnički sekretak u savezu „Srpska malina“ Borko Pavić.
PP Media