Mečka plivala Zlatarskim jezerom

Nova Varoš – Dok je čamcem plovio Zlatarskim jezerom kako bi došao do mesta na kom uvek peca, Boža Goronjića iz novovaroškog sela Ojkovica iznenadio je čudan plivač u vodi. Naime, on je ugledao krupnog medveda kako pokušava da se domogne jedne od obala.

Mečka plivala Zlatarskim jezerom, foto: Privatna arhiva

„U prvi mah nisam znao o čemu se radi, pomislio sam čak da je divlji vepar. Кad sam malo bolje pogledao shvatio sam da je medved. Plivao je poprilično dobro i brzo. To sam do sada viđao samo na televiziji. Mada, znam da medvedi kao i većina životinja znaju da plivaju jer se tako i bore za opstanak, ali ipak nije svejedno da ga vidite u neposrednoj blizini svog čamca“, kaže Božo za RINU.

Medvedi u novovaroškom kraju već odavno nisu nikakva novost. Mahom gravitiraju ka plninama Zlatar i Murtenica, međutim od kako su se početkom ove godine probudili iz zimskog sna počeli su kao nikada pre da prilaze kućama. Primećini su u sesokim domaćinstvima u Negbini, na putu ka selu Jasenovo, a sada su uočeni i u Ojkovici.

„Кad je isplivao otišao je u šumu. Samo na 500 metara od tog mesta nalazi se šor u kom ima oko dvadesetak kuća. Dok je bio u vodi nije me bilo strah, ali kad je izašao i kad sam ja kasnije morao da zaustavim svoj čamac kako bih pecao nije mi bilo svejdno“, priča Božo.

Medvedi koji žive na ovim planinama uglavnom su biljojedi, ali prema rečima lovaca ima i po neki mesojed i oni predstavljaju veću opasnost kako za ljude, tako i za stočni fond meštana. Pre nekoliko dana mečka je pričinila i neobičnu krađu, kada je, verovatno veoma gladna, razvalila hranilicu i pojela kukuruz koji je bio pripremljen za divlje svinje. Lovci savetuju da ukoliko se sretnete sa ovom krupnom životinjom ne bežite, ne pokazujete strah i da čim je ugledate mirnim tonom počnete nešto da joj pričate. Tada će, kako kažu, medved na trenutak zastati, a potom vas samo zaobići i nastaviti svojim putem.

Rina i PP Media