Međunarodna izložba meda u Priboju

Priboj – Tradicioanalno, polovinom septembra, i ove godine u Priboju je odražana 8. Međunarodna izložba meda, proizovda od meda i opreme pod nazivom “Za dug vek – med je lek”, navodi se na sajtu opštine. Organizatori su bili Turistička organizacija Priboj i Udruženje pčelara Priboj, dok je pokrovitelj bila Opština Priboj.

Izložba meda u Priboju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Učešće na ovom najvećem jesenjem sajmu pčelara Zlatiborskog okruga uzela su 33 izlagača iz Čačka, Ivanjice, Arilja, Kosjerića, Čajetine, Rudog, Nove Varoši, Prijepolja i grada domaćina opštine Priboj.

Sajam je otvorio predsednik SO Priboj Boris Mrdović koji je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava domaćin jedne ovakve tradicionalne manifestacije i što naši sugrađani mogu da na jednom mestu biraju, degustriraju i kupe kvalitetan med ili proizvode od meda, i to po povoljnim sajamskim cenama. Mrdović je naglasio i da Opština Priboj redovno podržava sve aktivnosti pčelara kroz direktne subvencije, ali i indirektna ulaganja kroz izgradnju seoske infrastrukture koja dosta znači i pčelarima naše opštine.

“Pčelarstvo u našem kraju nije samo hobi već sve više i biznis, pa uglavnom postaje i porodični posao. Zato i raduje činjenica da se sve više mlađih ljudi bavi pčelarstvom, a sa druge strane, ovakvi sajmovi potvrđuju da sloga i zajedništvo mogu mnogo, te da je zadrugarstvo i u ovoj oblasti budućnost, koja će olakšati funkcionisanje pčelara, od nabavke društava i opreme, zaštite najmarljivijih stvorenja na svetu, do otkupa i plasmana meda i proizvoda od meda”, zaključio je Mrdović.

Predsednik Udruženja pčelara Priboj i član IO SPOSA Savo Mrdak zahvalio je svim izlagačima na učešću na ovom Izložbi, a posebno lokalnoj samoupravi na pomoći i stalnoj podršci. Mrdak je podsetio i da Savez pčelara Srbije u Rači Kragujevačkoj završava Pogon za otkup i plasman meda za sve pčelare Srbije i najavio od naredne godine i povećanje državnih subvencija po društvu od preko 800 dinara.

Jedinstvena poruka i sa ovogodišnjeg sajma meda u Priboju je da je med pre svega hrana a tek onda lek, pa otuda i slogan ove manifestacije “Za dug vek – med je lek”.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *