U Srednjoj školi mesta za 90 novih đaka

Nova Varoš – Srednja škola U Novoj Varoši planira da u prvi razred upiše 90 đaka – 30 manje nego lane. Prvi put nakon dužeg vremena, ponuđeno je manje mesta nego što u opštini ima osmaka, a novina u ponudi su i dva trogodišnja obrazovna profila za zanimanja industrijskog i mehaničara motornih vozila i „ukidanje“ društveno-jezičkog smera u okviru gimnazijskog plana i programa obrazovanja.

Foto: A.Rovčanin

Кako je ovih dana objavljeno u konkursu Ministarstva prosvete, u novovaroškoj Srednjoj školi imaće ukupno 60 mesta za učenike koji žele da se školuju na obrazovnim profilima u trajanju od četiri godine i to po 30 na gimnazijskom prirodno-matematičkom smeru i u oblasti elektrotehnike za zanimanje elektrotehničara računara.

Obrazovna „lepeza“ će od jeseni, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih kandidata, biti proširena u oblasti mašinstva i obrade metala na profilima industrijskog mehaničara i mehaničara motornih vozila. Školovanje za ova zanimanja traje tri godine, a planiran je upis za ukupno 30 učenika – po 15 na oba smera.

Prvi put nakon dužeg perioda, sa spiska ponuđenih obrazovnih profila skinut je društveno-jezički koji se odvijao po gimnazijskom nastavnom planu u programu. Razlog je taj što se poslednjih nekoliko godina na ovom smeru upisivalo svega desetak učenika i učenica, što nije dovoljno za formiranje odeljenja, te su se ovi đaci silom prilika „prebacivali“ na prirodno-matematički smer , što i nije bilo u skladu sa njihovim primarnim željama.

U skladu sa ponuđenim obrazovnim profilima, u ovdašnjoj Srednjoj školi se nadaju da se neće ponoviti loši upisni rezultati od prošle godine, kada su upisali svega 63 đaka.

-Srednja škola poziva učenike završnih razreda osnovne škole da ostanu u svom gradu i opredele se za jedan od ponuđenih obrazovnih profila. Naša škola je moderna obrazovna ustanova koja svojim đacima pruža čvrst temelj za upis na raznorodne državne fakultete – apeluje Branka Rakonjac, direktorka Srednje škole u Novoj Varoši.

Gimnazijski prirodno-matematički smer, kako ističu u ovoj ustanovi, ima dugu i uspešnu tradiciju, što najbolje ilustruju podaci da generacije ovih đaka postižu odlične rezultate, kako na republičkim takmičenjima, tako i na prijemnim ispitima. Gimnazija, inače, nudi i brojne vannastavne aktivnosti i rad u više različitih sekcija.

Srednja škola nudi mogućnost školovanja i za zanimanje elektrotehničara računara, koji se realizuje po reformisanom nastavnom programu i prati trendove u oblasti računara, elektrotehnike, računarskih mreža i programiranja, operativnih sistema, dijagnostike… Za ovaj obrazovni profil, inače, već godinama unazad vlada najveće interesovanje, te se takav trend očekuje i na ovogodišnjem upisu.

Dva nova zanimanja – industrijski i mehaničar motornih vozila (nekadašnji automehaničar) omogućavaju đacima da po završetku školovanja budu osposobljeni za rad u struci i brže dođu do željenog zaposlenja. Uvedena su zbog potrebe brojnih preduzeća i kompanija za ovim kadrovima.

Ministarstvo prosvete je konkursom u deset opština Zlatiborskog okruga ponudilo inače ukupno 2.891 mesto u 23 srednje škole i gimnazije. Od toga najmanje u Кosjeriću i Novoj Varoši.

UPISNA GROZNICA

Za osmake kreće upisna groznica. U sredu 21. juna polaže se maternji jezik odnosno srpski jezik i književnost, 22. juna matematika, a 23. juna jedan od izbornih predmeta.

-Osmaci su imali mogućnost da biraju sledeće predmete : geografiju, fiziku, hemiju i biologiju. Mahom su se opredelili za geografiju, a svega pet učenika se odlučilo da na kvalikacionom ispitu proveri svoja stečena znanja iz fizike – kaže Risto Popović, direktor OŠ “Živko Ljujić“ u Novoj Varoši.

Preliminarni rezultati upisa očekuju se 25.juna, a konačni tri dana kasnije.

SVE MANJE OSMAКA

Ove godine osmi razred na teritoriji opštine Nova Varoš završava ukupno 112 đaka, što je neznatno više nego lane kada ih je bilo 105.

Najveći pad u broju osmaka ove školske godine beleži gradska osnovna škola koju ovih dana napušta 69 učenika i učenica završnog razreda – 22 manje nego lane.

Posebno obeshrabruje činjenica da godišnje više od četrdesetak osmaka dalje školovanje nastavlja van Nove Varoši.

Varoške novine