Medvedi na Jadovniku ostali u jazbini

Prema narodnom verovanju, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se uplašeni od sopstvene senke vrate u zimski san, zima će potrajati još šest nedelja. Medeni u Palićkom zoološkom vrtu rado je izašao iz jazbine i najavio proleće. Ekipa “RTS -a” proveravala je na Jadovniku, planini iznad Prijepolja, da li se medved pojavljivao.

Na današnjoj prazničnoj gozbi na hranilištu Kašan, bilo je i vukova, lisica, beloglavih supova i gavranova, samo medveda nije bilo, a gostio se od novogodišnjeg dočeka pa do nedavno.

„Mrki medved se od oktobra nije pojavljivao na hranilištu do Nove godine, pa se pojavio 31. decembra, odnosno prvog januara… Pojavljivao se i za Badnji dan i za Božić, i drugi dan Božića i nakon toga je nestao. Nema ga više na kamerama, ne pojavljuje se, u hibernaciji je, u zimovniku”, kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana „Jadovnik”.

Taj koji se pojavljivao nije jadovnički medved Miloš, koga preko satelitske ogrlice Tim za monitoring medveda prati od pre dve godine.

„Miloš se pojavljivao u blizini hranilišta jer znamo po dži-pi-es odašiljaču, i bio je u neposrednoj blizini. On je dočekao pravoslavnu Novu godinu i zalegao je, zaspao je 15. januara i još uvek spava”, navodi Joksimović.

Čuvari prirode ipak svaki put na hranilište iznesu i porciju kukuruza za medveda.

Dakle, jadovnički gorski car nije najavio proleće, a ne bi se reklo da će skoro ni po visini snežnog pokrivača na planini. Zato mi podsećamo na još jedno verovanje povezano sa Sretenjem. Kažu da će se devojke udati za muškarca  sličnog, po karakteru i izgledu, onom kojeg su prvog ugledale na sretenjsko jutro.

Izvor: RTS Natalija Vidić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *